
Suroviny
- 2 kg kuřete vykostěného na plát s kůží nebo 2 kuřata po 1 kg
- 2-3 vejce
- 150 g (soleného) másla
- 2 čerstvé klobásky po 100 g
- 150 g šunky od kosti v celku
- 200 g vařených kaštanů
- asi 20 lístků šalvěje
- 2 snítky tymiánu
- 3 toustové chleby
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- 50 g (přepuštěného) másla
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšlehejte s rozpuštěným máslem, klobásky vymačkejte ze střívka, šunku a kaštany nakrájejte asi na 0,5 cm kousky, smíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte toustový chléb nakrájený na stejně velké kousky. Asi 2/3 šalvěje nasekejte nadrobno, tymiánové lístky odrhněte a přidejte do fáše. Okořeňte, osolte.
-
Plát kuřete (kuřat) poklaďte zbylými šalvějovými lístky, potřete nádivkou, zarolujte a svažte. V nádobě vhodné do trouby rozehřejte zbylé máslo, stačí tak na 80 C, a rolády opečte ze všech stran do zlatova. Opatrně, abyste máslo nepřepálili, máte-li přepuštěné, tato starost odpadá. Přikryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby na 120 C, po 20 minutách přihoďte přepůlené oloupané stroužky česneku, ztlumte na 70 C a pečte 4-5 hodin.
-
Servírujte teplé s bramborem, knedlíkem, těstovinami nebo studené s bílým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Mám-li 2kilové kuře, dělám rolády dvě, kvůli snadnější manipulaci. Nepeču v troubě, ale mám speciální nerezový wok, který je i pečící a nechávám přes noc na sporáku na stupeň 1. Díky velkému množství másla se roláda nevysuší, naopak. Kaštany můžete plně nebo částečně nahradit játry – vepřovými, krůtími.
Klobásky používám z obchodu TRMS – čerstvé vepřové, 70% libovost, okořeněné šalvějí, tymiánem a rozmarýnem. Nemáte-li dostupné kvalitní klobásky, je lepší je nahradit mletým ochuceným vepřovým. Ostatně snítku rozmarýnu můžete současně s česnekem také přihodit.