
Suroviny
podle velikosti kuřete
- 1 větší kuře
- 350 g mletého věpřového masa
- 250 g kuřecích jater (kachní)
- 1 žemle (namočená v mléce)
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- 1-2 tlučené kuličky nového koření
- 1 stroužek česneku
- pár mandlí
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Kuře vykostíme a upravíme na plát nebo si koupíme již vykostěný plát masa. Na osolený plát položíme náplň, ze které jsme vytvořili šišku, a stočíme ho do rolády. Pro usnadnění lze náplň v požadovaném tvaru lehce zmrazit, aby byla pevná – roládu pak lépe zatočíme. Upevníme jehlami nebo párátky či převážeme nití. Posolíme a upečeme do zlatova – nedáváme do příliš vyhřáté trouby, aby maso nepopraskalo. Dlouhou roládu lze péci na koláčovém plechu, podloženou alobalem. Máslo na pečení není třeba, stačí podlít, nebo jen malý kousek.
-
Roládu lze připravit předem a zmrazit. Na Boží hod nebo na Štěpána maso jen vyndáme z mrazáku a upečeme. Pokud zbyde, máme pikantní součást studené večeře.
-
Nádivka:
žemli namočíme do mléka, rozmělníme a smícháme s mletým masem a naškrabanými nebo umletými játry. Přidáme vejce, koření, utřený česnek, kostičky slaniny a sekané mandle, osolíme a případně zahustíme strouhankou. Náplň, která se nám nevejde do kuřete, upečeme zvlášť. -
Podáváme teplé s bramborovou přílohou nebo studené s chlebem a brusinkami či cumberlandskou omáčkou (120 g brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, 1 lžíce pomerančové a citrónové šťávy, 1 lžíce červeného vína, citrónová nebo pomerančová kůra, hořčice, zázvor, worchestr). Hodí se i jemný bramborový salát.