Kuřecí roláda s bazalkou, mozzarellou a sušenými rajčaty

161
- reklama -

Suroviny
8 – 10 porcí.

kuře na vykostění nebo kuřecí plát (asi 1,5 kg)
sůl
pepř bílý mletý
salám šunkový zauzený 100 g
bazalka čerstvá 15 listů (sušená – 1 lžička)
rajčata sušená nakládaná
česnek 2 stroužky
mozzarella 1 balení
olivový olej 2 lžíce
máslo 1 lžíce
cibule menší 2 ks
bílé víno suché 3 dcl
mouka hladká 1 – 2 lžíce
vývar drůbeží (voda) na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí plát si rozložíme, posolíme a jemně posypeme mletým pepřem. Pak posypeme polovinou bazalky (čerstvou nakrájíme na kousky) a poklademe salámem. Na něj rozložíme přepůlená rajčata, kousky mozzarelly a silnější plátky česneku.

  2. Vše posypeme zbytkem bazalky, roládu svineme a pevně omotáme nití (motouzem). Pak jí ještě zlehka osolíme.

  3. V pekáčku si rozehřejeme olej a máslo, vložíme roládu a ze všech stran ji opečeme. Poté přidáme na osminky nakrájenou cibuli, zlehka orestujeme a do výšky 1/3 masa podlijeme vývarem a 2 dcl vína.

  4. Pekáček přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté trouby (190°C). Po 20 minutách teplotu ztlumíme na 175°C.

  5. Roládu pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou (dle potřeby zlehka podléváme vývarem) asi 1 hodinu. Během pečení seškrabujeme do šťávy ze stran pekáčku nápečky – pro pěknou barvu šťávy.

  6. Hotovou roládu vyjmeme a uložíme stranou. Výpek si v troubě (na 185°C) nebo na sporáku vydusíme na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme dozlatova a podlijeme vývarem.

  7. Pečlivě jí rozšleháme a necháme asi 15 minut pomalu provářet.

  8. Poté si šťávu přecedíme přes jemný cedník do kastrolku, přilijeme zbylé víno, dle potřeby dochutíme solí a necháme ještě pár minut pomalu provářet, aby nám na povrch vystoupil tuk (glanc).

  9. Z rolády odstraníme provázek a nakrájíme jí na porce. Roládu si ohříváme na pařáčku, nebo v mírně zapnuté troubě. Jako příloha se nejlépe hodí bramborová kaše nebo rýže.

Poznámka od kuchařky

Recept je můj vlastní – měla jsme chuť na nějakou lehčí formu kuřecí rolády a tak jsem udělala tuto. Roláda byla díky rajčatům a mozzarelle krásně šťavnatá a bazalka jí příjemně ovoněla.