Suroviny
6 – 8 porcí
- 1 velké kuře vykostěné na roládu (2-2,5kg)
- 15 dkg Lopenické slaniny (nebo dobré domácí)
- 4 syrová vejce
- hrst lístků čerstvé plocholisté petržele
- koriandru (poměr 70:30)
- 1 velká cibule
- (kuřecí vývar ze skeletu křídel a stehenních kostí )
- sůl
- pepř
- hl. mouka
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Kuře si vykostíme a to velmi opatrně, abychom si někde neporušili celistvost kůže.
-
Plát vykostěného kuřete na místech kde není dostatek masa, doplníme ořezáním masa z prsou kuřete, tak aby plát kuřecího masa byl všude stejně vysoký.
-
Maso vydatně osolíme, opepříme a poklademe nasekanými lístky natě petržele a koriandru.
-
Ve větší pánvi si ze čtyř vajec uděláme omeletu a necháme ji vychladnout.
-
Slaninu si nakrájíme na malé kostičky a dáme lehce vyškvařit na menší pánev, jakmile slanina pustí trochu tuku tak k ní přidáme jemně nakrájenou cibuli a tu necháme se slaninou jen lehce zesklovatět.
-
Necháme poté vychladnout.
-
Na rozprostřené maso, které máme pokladeno směsí dvou bylinek, položíme na dvě poloviny překrojenou vaječnou omeletu a na ni poklademe směs slaniny a cibule.
-
Takto naplněný plát vykostěného kuřete pevně smotáme kůží nahoru a poctivě převážeme režnou nití.
-
Vzniklou roládu na povrchu opět vydatně osolíme a opepříme a dáme péct na plech podlité kuřecím vývarem asi na 90 minut na střední teplotu.
-
Pečeme přiklopené a až je roláda měkká tak ji poklademe plátky másla a pečeme do křupavé kůrky nezakryté, dokud kůže nechytne krásnou barvu.
-
Šťávu z vypečené rolády zasypeme lžící hladké mouky a necháme samostatně minimálně 10 minut provařit.
-
Na závěr dochutíme oříškem másla. Příloha rýže.