
Suroviny
4 – 8 porcí
- 4 velké kuřecí stehenní řízky tzv steaky
- 12 špenát listový ( záleží na velikosti masa i špenátu )
- 125 g brynzy
- 4 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- párátka
- a dále na trojobal:
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka nebo smetany
- 4 lžíce hladké mouky
- přiměřeně strouhanky
- a pokud budeme smažit v pánvi tak ještě
- sádlo
- olej nebo jiný tuk na kterém zvykle smažíme
Postup přípravy receptu
-
Maso umyjeme, řádně osušíme a jen velmi zlehka osolíme, můžeme i opepřit.
-
Mezi dvěma potravinařskými foliemi ( nebo v mikrotenovém sáčku ) rozklepeme na co možno nejtenčí plát. Když vyrobíme díru, nebo tam je již z výroby :-)), nevadí. Proč nevadí? Poněvadž nyní nastane maskování děr špenátem. Pokud nekoupíme již špenát praný, tento úkon provedeme sami(y).
-
Poté jej necháme okapat a oschnout.
-
Takže teď celou plochu masa pokryjeme špenátovými listy.
-
Na ně rozdrobíme brynzu, poklademe česnekem, který pokrájíme na plátky.
-
Ořechy vhodíme do mikrotenového sáčku a ztrestáme je paličkou na maso.. rozuměj: prostě je nahrubo posekáme… a třeba zrovínka tímto způsobem.
-
Nyní nastává trochu nervózní období ( můj případ ), kdy se snažíme maso nějakým způsobem zabalit, zamotat.. zkrátka děláme, co umíme, pomůžeme si párátky.. prostě maso sbalíme nebo jen přehneme ( to mi nešlo:-( ). Šikovnější jenom konce po naplnění sklepnou paličkou. To by jistě šlo líp, kdybychom plnili prsní řízky. Ale co si budeme povídat.. ty stehenní jsou šťavnatější.
-
Do misek nebo jiných vhodných nádob si připravíme: hladkou mouku, vejce + mléko, strouhanku.
-
Zamotance osolíme, dáváme pozor na ta párátka, ať si nepopícháme prstíky!
-
A klasicky jedeme na troj NE boj! obal :-))). Takže postupně zamotance obalíme v mouce, vejcetech a nakonec ve strouhance. A budeme smažit. Kdo má, použije k tomuto účelu fritézu.. no vytáhni ji, stejně od léta zahálí ve spíži!
-
Kdo nemá, smaží ve vyšší vrstvě tuku a to velmi pomalu, ať se závitky pořádně prosmaží. Fritéza je v tomto případě výhodou, protože se maso smaží krásně ze všech stran, nic se nemusí hlídat ani otáčet.
-
Při teplotě 180 st. 10-12 min. ve fritéze.
-
Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
Poznámka od kuchařky
Proč ten název… původně jsem chtěla maso dělat se šťávičkou, napřírodno. Jenže.. Magdalenka mě ukecala, že má chuť na rezne :-)) a taky mi poradila s nádivkou. Tímto ji děkuji velmi. Moc jsme si pochutnali. Masíčko bylo šťavnaté a brynza spolu s tím ostatním se krásně doplňovala.
Jo, a ještě k počtu porcí: jsem myslela 4 řízky, 4 porce.. ale to se nedalo sníst! Takže jeden řízek napolovic – jinak nešlo. Takže tak.. dobrou chuť.
P.S. spolustrávníky upozorníme, že jsou přítomna párátka, ať je ( spolustrávníky ) nemusíme s cizím tělesem, potažmo oním již zmiňovaným párátkem, vézt na pohotovost. Jednak by nám dotyčný moc neděkoval, navíc, protože je sobota, bychom za něj vyplázli 90kč regulační polatek :-)))