Suroviny
- 1,5 kg horních kuřecích stehen
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml suchého bílého vína
- 700 g rajčatové omáčky (sugo, passata, drcená rajčata apod. Já jsem dal napůl drcená rajčata a rajčata krájená na kousky)
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- čerstvá petrželová nať
- sůl
- pepř
- těstoviny
- strouhaný parmazán
Postup přípravy receptu
-
Z horních stehen odstraníme kůži, maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme v kastrolu z obou stran na jedné lžíci oleje.
-
Maso vyndáme z kastrolu přidáme druhou lžíci oleje a zesklovatíme na něm cibuli nakrájenou na nudličky.
-
K cibuli přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a krátce ho orestujeme.
-
Přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a přidáme rajčatovou omáčku, vývar, bobkový list, rozmarýn a promícháme.
-
Do kastrolu vrátíme zpět maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, necháme malou škvírku na unikání páry, a za občasného promíchnutí necháme vařit asi 1 hodinu a 20 minut, nebo až do té doby kdy jde maso snadno oddělit od kostí.
-
Maso vyndáme, necháme ho chvíli vychladnout a pak ho obereme z kostí a rukama natrháme po vláknech na přijatelné kusy.
-
Z omáčky odstraníme bobkové listy, vrátíme zpět maso, dochutíme solí, pepřem, přidáme nasekanou petržel a krátce prohřejeme.
-
Podáváme s vařenými těstovinami.
Na talíři každou porci posypeme strouhaným parmazánem.