![Kuřecí prsa v meruňkovici, s pikantním ovocným přelivem_5ff92615321b0.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kureci-prsa-v-merunkovici-s-pikantnim-ovocnym-prelivem_5ff926151eee3.jpeg)
Suroviny
2 porce
- 450 g kuřecích prs bez kosti a kůže
- Na marinádu:
- 60 ml meruňkové pálenky
- 3 lžíce chilli sladké omáčky
- 2 chilli papričky zbavené semínek – nasekané nadrobno
- 1 meruňka nakrájená na kostičky
- 1 hrst červeného rybízu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Dále budeme potřebovat:
- 1 lžíci oleje
- plátek másla na smažení
- 1 lžíci hnědého třtinového cukru
- 2 lžíce obyčejné vody
- 1 meruňku nakrájenou na čtvrtky
- zbytek marinády
- sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Do připravené marinády dáme opláchnutá, osušená a na silnější plátky nakrájená prsa. V uzavřené nádobě necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
-
Odpočaté plátky masa necháme na rozehřátém tuku orestovat z každé strany po 4 minutách. Odložíme stranou, osolíme a uchováme v teple.
-
Do výpeku dáme třtinový cukr, promícháme a po chviličce přidáme obyčejnou vodu. Dále přilijeme zbytek marinády s ovocem, přidáme čtvrtky meruňky a 2 minuty na silném plameni provaříme. Přeliv dle potřeby dochutíme. Jako příloha je vhodné bílé pečivo, ale hodí se i celerové, nebo bramborové smažené hranolky.
Poznámka od kuchařky
Manžel dostal jako“úplatek“ za ochotu, pleskačku kvalitní domácí meruňkovice. Hned jsem mu trošku odlila a opět v kuchyni zeexperimentovala. V kombinaci se skořicí, chilli omáčkou a papričkama to vážně nemělo chybu:-)
Prsa můžeme vymněnit za kuřecí stehenní řízky, které jsou šťavnatější, ale ty je pak potřeba před naložením do marinády mírně paličkou na maso naklepat.
Přidávám jeden receptík,který má stejné suroviny: rybíz+meruňku.