
Suroviny
- 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže
- Na marinádu:
- 1 lžíce hnědého třtinového cukru
- 100 ml pomerančové šťávy
- citronová šťávu z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce olivového oleje
- špetku mletého bílého pepře
- Dále budeme potřebovat:
- 1 cm silný plátek másla
- 1 lžíce oleje
- dle vlastního uvážení sladkou sojovou omáčku
- vejce na volské oko
- sůl
- zelené bylinky na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Do rozehřátého kastrůlku nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat a opatrně za neustálého promíchávání zalijeme citrusovou šťávou. Přidáme zázvor, skořici a pepř a necháme přejít varem. Dále přidáme olej a necháme vychladit.
-
Každé prso rozpůlíme a nejlépe vidličkou hodně propícháme. Maso vložíme do chladné marinády a necháme do druhého dne uležet v lednici.
-
Na pánev do rozehřátého másla s olejem dáme z marinády mírně osušené maso. Orestujeme z každé strany cca 4 minuty. Odložíme stranou a uchováme v teple.
-
Do výpeku nalijeme marinádu, přikápneme trochu sojové omáčky, osolíme a uvedeme k varu. Na silném plameni necháme zredukovat na hustější konzistenci.
-
Pokud budeme chtít, můžeme si na pánvi na troše rozehřátého oleje připravit volsko oko, kterým na talíři ozdobíme kuřecí prsa. Hotový pokrm přelijeme svařenou marinádou a posypeme zelenou bylinkou.
Poznámka od kuchařky
Honila nás mlsná a další experiment ze surovin, které byly momentálně k dispozici, byl chutný:-)
Je to hrozná“čuňačina“propíchávat maso, ale maso přes noc krásně natáhlo. Po orestování bylo křehké a voňavé. K tomu báječnému sosíku jsme měli čerstvé pečivo, ale hodí se i hranolky, nebo obyčejné uvařené brambory.