
Suroviny
4 porce
- 500-600 g kuřecích prsou
- 80-100 g uzeného libovějšího bůčku vcelku (nebo uzená slanina)
- 2 lžíce oleje
- zhruba 280 g směsi očištěné čerstvé kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 60 g cibule
- sůl
- 2,5 zarovnané lžičky krupicového cukru
- 2 lžičky octa
- 2 lžičky hořčice
- 2 kolečka citronu
- trochu citronové šťávy na dochucení
- 1 velký bobkový list
- 3 velké kuličky nového koření
- hrubě mletý pepř
- 5 kuliček celého pepře
- 2 špetky tymiánu
- drůbeží vývar dle potřeby (nebo jen voda)
- 1 lžíce hladké mouky – dle potřeby
- 200-250 ml sladké 12% smetany (nebo méně)
- trochu mléka
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině).
-
Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme.
-
Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme.
-
Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme.
-
Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit – mírně karamelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit.
-
Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které poprášíme tymiánem, přidáme hrubě mletý pepř nebo pár kuliček celého, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Zhruba 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme na teple.
-
Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří.
-
Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr).
-
Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy.
Poznámka od kuchařky
Jsou tady podobné recepty, ale přece jen se liší buď v použitých surovinách nebo v postupu přípravy.