Suroviny
2 porce
- 2 porce kuřecích prsou bez kostí a kůže (velikost záleží na apetitu jedlíků)
- 2 porce jasmínové rýže
- 2 vrchovaté PL najemno nastrouhané citronové kúry + trocha šťávy
- 1 vrchovatá PL najemno nasekaných lístků čerstvé šalvěje
- kousek (dle chuti – ev. nemusí být) najemno nasekané chilli papričky bez semínek
- 1 stroužek českého česneku nasekaný najemno
- cca 3 PL chuťově neutrálního oleje
- 1 vrchovatá PL másla
- cca 0,5 dl suchého bílého vína
- sůl, pepř dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit rýži dle našich zvyklostí.
-
Smícháme citronovou kůru, trošku šťávy, šalvěj, papričku a česnek v malé mističce a necháme chvíli odležet. Prsa osolíme, opepříme a zakapeme trochu citronové šťávy.
-
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme prsa – minutková úprava, ale musí být dostatečně propečená, v průběhu otáčíme. Až jsou hotová, vyjmeme a na chvíli odložíme. Výpek z pánve odvaříme trochou bílého vína, pak přidáme kousek másla na zjemnění a trochu zahuštění. Rýže by v tuto dobu měla být hotová.
-
Na dokončení jsou dvě možnosti. Buď tu „gremolatu“ dáme až na servírovacím talíři na maso v malém kopečku a přelijeme sosem, nebo bylinky velmi rychle proženeme se sosem na pánvi a maso přelijeme.
Poznámka od kuchařky
Gremolata má sice konstantní složení – plocholistá petrželka, česnek, citronová kúra, ale jak jsem tak zkoumala, tak je přípustné i použití jiné bylinky. Včera jsem na návštěvě u přátel – brigáda :-), hrabání listí – za odměnu uzmula na zahradě velkou snítku šalvěje….
(Já jsem zastánce toho, že co je na talíři, to je k jídlu – ta snítka šalvěje zapíchnutá do rýže mezi to nepatří…)