Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí prsa bez kostí a kůže
- 1 velký fenykl
- 2 pomeranče
- 3-4 lžíce pomerančového džemu se zázvorem
- 1-2 lžíce medu
- 50 ml bílého vína
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
-
Fenykl očistíme, rozdělíme na dílky, (lístky necháme stranou), dáme na menší plech, zakápneme trochou oleje, mírně osolíme a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 20 minut.
-
Pomeranče důkladně omyjeme, z jednoho naškrábeme kůru na jemné nudličky a z obou vylisujeme šťávu.
-
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vložíme prsa nakrájená na menší plátky, osolíme, opepříme a opečeme dozlatova. Maso vyndáme a udržujeme v teple.
-
Do výpeku přidáme pomerančovou kůru, zalijeme vínem, necháme ho téměř vyvařit, přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme med, pomerančovou marmeládu a krátce povaříme.
-
Díky marmeládě by měla omáčka mírně zhoustnout, jestliže se tak nestane, zahustíme lžičkou solamylu rozmíchanou v trošce vody a znovu krátce povaříme.
-
Servírujeme s pečeným fenyklem a na talíři ozdobíme fenyklovými lístky. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši.
Poznámka od kuchařky
Když bychom použili pomerančovou marmeládu bez zázvoru, přidáme špetku zázvoru do omáčky.