Kuřecí prsa s kozím sýrem,lilkem,cuketou a sušenými rajčaty

62
- reklama -

Suroviny
3 porce

3 ks Kuřecí prsa bez kůže
sůl
pepř mletý bílý
1 lilek
1 cuketa
4 stroužky česneku
1 bílý jogurt
125 g kozí sýr čerstvý (kdo ho nemusí,může nahradit kouskem balkánského sýra – pozor je hodně slaný!)
sušená rajčata nakládaná v oleji 6ks (dle chuti),
cibule žlutá 1 větší,
bujon natur zeleninový 1 kostka (nemusí být),
tymián čerstvý 2 snítky / sušený 1/4 lžičky,
voda dle potřeby.

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso osolíme,jemně opepříme, já ho ani nenaklepávala, dáme do zapékací misky, zalijeme jogurtem, přidáme trošku vody, cibuli nakrájenou na osminky, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, lilek na kolečka, tymián, přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 160-170°C. Dle potřeby zlehounka podléváme vodou. Pozor – prsa se nesmí vysušit.


    Zobrazit celý recept

  2. Asi 15 min. před koncem pečení přidáme do pekáčku nakrájenou cuketu na silnější půlkolečka(1cm), přilisujeme zbylý česnek, dáme nahrubo pokrájená rajčata, přilijeme bujon rozpuštěný v trošce horké vody, vmícháme kozí sýr a dáme ještě do horké trouby.
    Konzistence omáčky by neměla připomínat vodu, ale taky by neměla být úplně vypečená do sucha.

  3. Hotová prsa (horká) vyjmeme, na prkýnku nakrájíme na silnější plátky, okolo naskládáme zeleninu s omáčkou a vše lehce zakapeme olejem z naložených rajčat.
    Podáváme s celozrnným pečivem,vařeným bramborem,nebo třeba s kuskusem.

Poznámka od kuchařky

Recept vznikl z chuti na něco trošku jiného,letního a taky z mlsné na kozí pochoutku.

Dělala jsem v malé zapékací misce,aby byla prsa neustále ponořená a v horkém vzduchu nevysychala.Správně udělaná mají být šťavnatá / spíš dušená,než pečená.

Kdo nechce péct s jogurtem,může místo něj použít třeby 10% smetanu na vaření.Česnek lze dát na začátku všechen – já mám ráda jeho čerstvější cuť a vůni,proto jsem si ho dala i před koncem.

Kozí sýr mám vyfocený tady u toho receptu – kupuji v Bille http://www.toprecepty.cz/recept/4544-kureci-zavitk….