
Suroviny
3 porce
- 3 ks Kuřecí prsa bez kůže
- sůl
- pepř mletý bílý
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 4 stroužky česneku
- 1 bílý jogurt
- 125 g kozí sýr čerstvý (kdo ho nemusí,může nahradit kouskem balkánského sýra – pozor je hodně slaný!)
- sušená rajčata nakládaná v oleji 6ks (dle chuti),
- cibule žlutá 1 větší,
- bujon natur zeleninový 1 kostka (nemusí být),
- tymián čerstvý 2 snítky / sušený 1/4 lžičky,
- voda dle potřeby.
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso osolíme,jemně opepříme, já ho ani nenaklepávala, dáme do zapékací misky, zalijeme jogurtem, přidáme trošku vody, cibuli nakrájenou na osminky, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, lilek na kolečka, tymián, přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 160-170°C. Dle potřeby zlehounka podléváme vodou. Pozor – prsa se nesmí vysušit.
-
Asi 15 min. před koncem pečení přidáme do pekáčku nakrájenou cuketu na silnější půlkolečka(1cm), přilisujeme zbylý česnek, dáme nahrubo pokrájená rajčata, přilijeme bujon rozpuštěný v trošce horké vody, vmícháme kozí sýr a dáme ještě do horké trouby.
Konzistence omáčky by neměla připomínat vodu, ale taky by neměla být úplně vypečená do sucha. -
Hotová prsa (horká) vyjmeme, na prkýnku nakrájíme na silnější plátky, okolo naskládáme zeleninu s omáčkou a vše lehce zakapeme olejem z naložených rajčat.
Podáváme s celozrnným pečivem,vařeným bramborem,nebo třeba s kuskusem.
Poznámka od kuchařky
Recept vznikl z chuti na něco trošku jiného,letního a taky z mlsné na kozí pochoutku.
Dělala jsem v malé zapékací misce,aby byla prsa neustále ponořená a v horkém vzduchu nevysychala.Správně udělaná mají být šťavnatá / spíš dušená,než pečená.
Kdo nechce péct s jogurtem,může místo něj použít třeby 10% smetanu na vaření.Česnek lze dát na začátku všechen – já mám ráda jeho čerstvější cuť a vůni,proto jsem si ho dala i před koncem.
Kozí sýr mám vyfocený tady u toho receptu – kupuji v Bille http://www.toprecepty.cz/recept/4544-kureci-zavitk….