
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí prsní řízky
- 6 lžic medu
- 1 menší citron
- 5 lžic másla
- 6-8 stroužků česneku
- 2-3 salátové okurky
- 0,75 l řeckého jogurtu
- panenský olivový olej
- kopr
- 4 hezky vypadající snítky máty
- pepř
- sůl
- voda
- Volitelné:
- 1 kg brambor, mléko na kaši, jarní cibulka
- nebo kvalitní chléb, pita chléb či bagetka
Postup přípravy receptu
-
Pokud děláte kaši či šťouchané brambory, nakrájejte nejprve brambory a dejte je vařit v osolené vodě. Příprava zbytku je velmi rychlá, takže vám to krásně vyjde.
-
Bokem dejte vařit dostatek vody.
Maso nenaklepávejte, nechte ho, jak je, jen ho mírně potřete solí. Máslo dejte roztát do hluboké pánve či rendlíku a na něm maso mírně osmahněte. Následně přidejte med a na něm maso restujte dalších několik minut.
Mezitím prolisujte 2-3 stroužky česneku a přidejte je k masu s medem. To pak zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte dusit. Čas od času je obraťte.
Vymačkejte šťávu z citronu a podle chuti ji přidejte k masu společně se špetkou či dvěma soli. -
Okurku oloupejte a nastrouhejte. Následně vezměte čistou misku, dostatečně velkou, aby se tam dala smíchat s jogurtem, koprem a česnekem. Než do ní okurku vložíte, vymačkejte z ní tolik vody, kolik jen jde. Můžete to udělat buď tak, že strouhanou okurku naberete do dlaní a zkrátka vymačkáte vodu skrz prsty, nebo ji zabalíte do čisté utěrky a vymačkáte vodu skrz ni.
V misce ji smíchejte s dostatečným množstvím řeckého jogurtu a nasekaného kopru (řecký jogurt se zpravidla prodává v litrových kyblících, takže tam je to snadné, kopru vezměte snítku až tři, podle chuti) a se zbytkem vylisovaného česneku. Směs mírně osolte a opepřete, přidejte pár kapek citronu a olivového oleje, dobře zamíchejte a podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem. Tzatziki by měly být poměrně tuhé. Tzatziki zatím vložte do lednice. -
Zkontrolujte a obraťte maso. Část vody by měla být vypařená a měla by vzniknout hustší hnědá, až zlatavá omáčka. Než maso sundáte z ohně, připravte přílohu – brambory, kaši, rozpečený chléb či bagetku.
-
Nakonec maso vyndejte na mělčí talíře, mírně zalijte medovou šťávou, přidejte přílohu a dvě až tři lžíce tzatziki na každý talíř. Tzatziki ozdobte mátou, a pokud máte kaši či šťouchané brambory, můžete je zasypat jarní cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Tip na závěr: Šťávu z okurky nevyhazujte. Dá se pít samotná, případně do ní můžete dát pár kapek citronu. Můžete ji také smíchat se sodovkou a mít limonádu, nebo ji přidat k rybízovému či pomerančovému džusu a udělat chutný osvěžující drink na letní večery.