
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí čtvrtky
- 150 ml bílého vína
- 450 g žampionů
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 pl olivového oleje nebo másla
- 2 kelímky zakysané smetany
- 50 g parmezánu
- sůl
- pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí čtvrtky opláchneme, osušíme, zbavíme kostí a kůže (ty uchováme na kuřecí vývar) a maso nakrájíme na stejnoměrné kousky.
-
Žampiony sloupneme, mají-li zdravou nožku, tak ji ponecháme, jen ji na okoralém řezu zařízneme.
-
Větší žampiony přepůlíme, menší necháme vcelku.
-
Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
-
Do jednoho hrnce, nebo hlubší pánve dáme na rozehřátý tuk osmahnout do zlaté barvy kostky masa, poté je osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a pod pokličkou na mírném plameni dusíme 15minut.
-
V druhém hrnci na rozehřátém tuku orestujeme do sklovata cibulku, přidáme prolisovaný česnek a připravené žampiony, podlijeme pouze půldecinkou vody a také pod pokličkou na mírném plameni dusíme 15 minut.
-
Podušenou žampionovou směs přidáme k masu, vmícháme obě zakysané smetany a ještě 5 minut provaříme.
-
Servírujeme posypané hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí různě připravené noky.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem našla ve starém časopise pro pamětníky:-) “Sedmička pionýrů“ pod názvem Smetanové kuře a v surovinách byly uvedeny kuř. prsa. Rcp jsem si trochu upravila. Vína tam bylo uvedeno jen 50 ml a žampionů 350 g tence nakrájených. Já jsem měla zbytek, tak jsem dala všechny a ve větších kusech a závěr byl moc príma. Jen se mi při focení rozbil fotoaparát, tak výsledná fotka je mobilem a jídlo vypadá trošku nevalně, ale věřím, že čtenáři prominou:-)