Kuřecí podle Jirky

42
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g kuřecích prsou bez kosti
200 ml zeleninového vývaru
3 snítky čerstvého tymiánu může být i sušený (cca 1-2 kávové lžičky)
3 ks bobkového listu
1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
1 kávová lžička pepře
špetka soli
1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Očistit a odblanit maso, nakrájet na nudličky, dát do misky – nejlépe se zavíráním, kvůli marinování.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme 1 lžíci olivového extra panenského oleje, pepř, sůl, citronovou šťávu, muškát. oříšek, bobkové listy, tymián a to celé zalijeme vývarem. Kdo nechce mít moc řídké, tak stačí 125-150 ml, jinak lze zahustit 1-2 lžičkami bramborového škrobu – solamylu.

  3. Nechat min. 1 hodinu marinovat v lednici.

  4. A nyní pár variant na dodělání: 1. nalít do pekáčku a dát do trouby, ale přikrýt alobalem či víkem od pekáče, aby se nám směs dusila; 2. dáme na pánvičku rozpálenou na sucho; 3. nebo lze v parním hrnci, což je momentálně nejzdravější varianta tohoto pokrmu. Podáváme s rýží, s bramborovou kaší domácí, lze též v parním hrnci vařit.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je pro Crohnovu chorobu, po propuštění muže z nemocnice jsme zkoušeli a bylo to jeho první normální jídlo po operaci, je vyzkoušen přímo v parním hrnci, druh přípravy pokrmů samozřejmě záleží na každém. Suroviny jsou kupované kvalitnější, ne Tesco výrobky apod., použitá masa jsou čerstvá, od řezníka, včetně mletého. Tavené sýry, tvarohy, jogurty apod. jsou nízkotučné. Pro zdravého člověka doporučuji polo či plnotučné. Množství odpovídá 3-4 porcím, záleží na velikostech porcí. Ke konci bych ráda ještě přidala sladké, co má muž povolené.