Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- 500 g brambor
- 400-500 g celeru
- 150 g slaniny
- 300 ml smetany
- 200 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL hrubozrnné hořčice
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- oblíbené koření
Postup přípravy receptu
-
Nejprve vypražíme slaninu na suché pánvi, vyjmeme a výpek uschováme na později.
Brambory a celer oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky přibližně stejné velikosti a tloušťky.
V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, posekaným česnekem, rozpustíme v ní hořčice, mírně osolíme a vsypeme posekaný rozmarýn. Odstavíme. -
Maso osolíme a okořeníme.
Na dno pekáčku nalijeme trochu smetanové směsi, na ni rozprostřeme maso, dále brambory s celerem, posypeme částí slaniny a nalijeme opět trochu smetanové směsi. Takto uděláme ještě jednu vrstvu a poslední vrstvu budou tvořit pouze brambory. Celer s brambory vždy osolíme. Vše zalijeme výpekem ze slaniny, zbytkem smetanové směsi a dáme péci doměkka do rozpálené trouby na 180°C, přibližně na hodinu a půl. Během pečení vrstvy mírně stlačujeme a pokud maso a zelenina pustí příliš šťávy, můžeme trochu odebrat.
Poznámka od kuchařky
Kdo chce, může vynechat maso a pokrm použít jeko velmi chutnou přílohu.
Přizpůsobila jsem si recept, který byl v říjnovém vydání časopisu Apetit.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/