Kuřecí pod celerovo – bramborovým gratinem

57
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 kuřecí řízky
500 g brambor
400-500 g celeru
150 g slaniny
300 ml smetany
200 ml mléka
2 stroužky česneku
1 PL dijonské hořčice
1 PL hrubozrnné hořčice
čerstvý rozmarýn
sůl
oblíbené koření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve vypražíme slaninu na suché pánvi, vyjmeme a výpek uschováme na později.
    Brambory a celer oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky přibližně stejné velikosti a tloušťky.
    V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, posekaným česnekem, rozpustíme v ní hořčice, mírně osolíme a vsypeme posekaný rozmarýn. Odstavíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso osolíme a okořeníme.
    Na dno pekáčku nalijeme trochu smetanové směsi, na ni rozprostřeme maso, dále brambory s celerem, posypeme částí slaniny a nalijeme opět trochu smetanové směsi. Takto uděláme ještě jednu vrstvu a poslední vrstvu budou tvořit pouze brambory. Celer s brambory vždy osolíme. Vše zalijeme výpekem ze slaniny, zbytkem smetanové směsi a dáme péci doměkka do rozpálené trouby na 180°C, přibližně na hodinu a půl. Během pečení vrstvy mírně stlačujeme a pokud maso a zelenina pustí příliš šťávy, můžeme trochu odebrat.

Poznámka od kuchařky

Kdo chce, může vynechat maso a pokrm použít jeko velmi chutnou přílohu.

Přizpůsobila jsem si recept, který byl v říjnovém vydání časopisu Apetit.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/