Suroviny
4 porce
- kuřecí stehenní řízky 4 ks (lze i prsní,ale maso je pak sušší)
- česnek 8 větších stroužků
- olej
- šunka 4 plátky
- anglické slanina 4 plátky (lze nahradit špekem)
- Camembert 2 ks
- sůl
- pepř mletý bílý
- paprika mletá sladká
- Staročeské koření (nebo grilovací)
- lžička hladké mouky
- žampiony
- na podlití voda
- vývar
- 1dcl bílého vína (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí řízky lehce naklepeme, posolíme, posypeme kořením, paprikou a potřeme každý plátek dvěma stroužky česneku. Maso dáme do misky, prokapeme olejem a necháme pár hodin odležet (nejlépe přes noc).
-
Druhý den maso opečeme na pánvi, do které jsme přidali máslo nejprve česnekovou stranou (pozor,aby se nám česnek nepřipálil), pak maso otočíme a opečeme z druhé strany. Rovnou k masu si přihodíme žampiony nakrájené na osminky a orestujeme je. Hotové maso i houby vyjmeme stranou a uchováme v teple. Na té samé pánvi (neumyté!) si lehce opečeme plátky slaniny a hotové je rozložíme na maso.
-
Na pánev si nasypeme mouku, orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem,řádně promícháme, necháme dojít do varu, přidáme maso se žampiony, na maso položíme plátek šunky a půl plátku Camembertu (řeznou stranou nahoru). Ztlumíme plamen, šťávu dle potřeby dochutíme solí, špetkou pepře, kdo má chuť může maso se sýrem přelít trošku bílého vína a pánev přikryjeme pokličkou.
-
Hned jak se začne sýr „tavit“ plamen vypneme a necháme chvilku dojít. Jako přílohu můžeme podáváme brambory všech úprav-vařené,smažené,kaši,… ,nebo rýži.(Já dělala brambory šťouchané s cibulkou a slaninou).