Suroviny
- 500 g kuřecích jater
- 100 g škvarků
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 50 ml smetany 31%
- 50 g studeného másla + na polití
- 1 lžička mleté papriky
- paštikové koření
- snítka tymiánu
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- hrst brusinek
- 3-4 lžíce mandlových lupínků
- Domácí paštikové koření:
- 6 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky. Rozpustíme sádlo a přidáme škvarky,. Po krátkém opečení přidáme cibuli s česnekem.
-
Až cibule zpění, přidáme papriku, játra, lístky tymiánu a dusíme do měkka. Můžeme je po chvíli malinko podlít vývarem nebo vodou. Mezitím v hmoždíři potlučeme koření a prosejeme přes sítko.
-
Když jsou játra téměř měkká, přidáme sůl, koření a po změknutí odstavíme. Vmícháme máslo a necháme chvíli chladnout.
-
Játra promixujeme ponorným mixérem a přilijeme smetanu. Mixujeme do hladké paštiky. Nakonec paštiku podle chuti dochutíme, vmícháme brusinky a mandle. Trochu necháme na povrch.
-
Paštiku předěláme do vhodné misky, uhladíme, posypeme zbylými mandlemi a brusinkami. Nakonec zalijeme rozpuštěným máslem a dáme vychladit.