Suroviny
2 porce
- 500 g kuřecích paliček
- 100 g anglické slaniny
- 1 pórek zelenou a bílou část, rozpůlíme a překrájíme napříč
- 3 stroužky česneku
- 250 ml kuřecího vývaru – jasně, ten náš domácí je nejlepší
- 1/2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíci hladké mouky
- 75 ml mléka
- 75 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- listová petrželka
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Zatím na pánvi opečeme nasucho nakrájenou slaninu a pak ji odhrneme ke krajům pánve – doprostřed dáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přidáme trochu oleje.
-
Opečeme kuřecí paličky dozlatova. Přidáme k nim nakrájený pórek a nasekaný (nebo najemno nakrájený) česnek. Zakryjeme a necháme asi 8 minut dusit.
-
Dáme do pekáčku a pečeme při 200 °C ve střední části trouby asi 30 minut. Paličky pak vyjmeme, dáme stranou, vše z pekáčku slijeme zpátky do pánve a zalijeme trochou vývaru. Jakmile se vaří, posypeme vše lžící hladké mouky, promícháme a provaříme. Jakmile směs zhoustne, přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu. Pak přidáme směs mléka se smetanou. Promícháme. Směs vrátíme do pekáčku, přidáme kuřecí paličky a necháme už jen asi 5 minut ještě prohřát.
-
Servírujeme s vařenými brambory nebo rýží. Před podáváním ještě posypeme nasekanou listovou petrželkou.