
Suroviny
2 – 3 porce
- 2 kuřecí stehení nebo prsní řízky
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 pak choi
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžička solamylu
- 2 lžíce oleje sezamový nebo řepkový
- Na marinádu
- 1 PL rybí omáčky
- 1 PL ústřicové omáčky
- 2 PL sojové omáčky
- 2 PL rýžového octa
- 1 PL třtinového cukru
- 1/2 lžičky sriracha
- špetku sečuánského (nebo černého) pepře
- podle chuti chilli čerstvou, sušenou nebo chilli olej
- K podávání zelenou nať cibulky a koriandr.
- PL= polévková lžíce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme marinádu a maso nakrájené na nudličky dáme marinovat nejméně na 30 minut, pak maso vyndáme a necháme na sítku okapat. Marinádu necháme na omáčku.
Nasekáme cibuli a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, česnek a zázvor nadrobno. Pak choi rozebereme na listy, důkladně omyjeme a oschlé pokrájíme na nudličky zvlášť bílou a zvlášť zelenou část. -
Rozpálíme pánev, dáme olej a opečeme postupně maso . Opečené maso vyndáme a na pánev dáme restovat cibuli a mrkev. Restujeme asi 2 minuty, přidáme česnek a zázvor, vrátíme maso a přidáme bílou část pak choi. Opět restujeme asi 2 minuty a přidáme zelenou část pak choi.
-
Promícháme a zalijeme marinádou, do které jsme rozmíchali lžičku solamylu. Zředíme 50-100 ml vody, krátce povaříme a dle potřeby dochutíme rybí nebo ústřicovou omáčkou a chilli papričkou.
Podáváme s rýží nebo širokými rýžovými nudlemi se zelenou cibulkou a koriandrem někdy i mungo klíčky.
Poznámka od kuchařky
Za recept děkuji mé známé Hanny.