Suroviny
- 1/4 kuřete (nebo dle počtu jedlíků)
- 1 balíček nakládaný zázvor
- 3 meruňky
- 2 PL brusinek (nebo zavařeniny z ní)
- 3 dcl suchého vína (ideálně rýžové víno)
- tuk
- Gustin – kukuřičný škrob na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Nakládaný zázvor, 1 a ½ meruňky nakrájené nadrobno, 2 dcl vína a brusinky a smícháme. Směs vtlačíme pod kůži ze všech stran,i na povrch kuřátka, polijeme marinádou, necháme odležet aspoň 2 hodiny a alespoň 1 obrátíme a zase polijeme.
-
Na rozpáleném tuku kuře necháme zatáhnout po obou stranách a pomalinku dusíme nejprve na straně s kůží cca 20 min., poléváme, pak obrátíme a dusíme za občasného polévání opět cca 20 minut.
-
Vložíme zbytek pokrájené meruňky.
-
Ve zbylém víně rozmícháme asi 1 PL škrobu a vlijeme pod maso, pečlivě rozmícháme a vypneme sporák. Chuť je neuvěřitelně pikantní, lehce sladkokyselkavě navinulá, voní po zázvoru, meruňkách a brusince.Maso půjde zvolit i jiné.Jako přílohu volím určitě rýži, mohou být i rýžové nudle.
Poznámka od kuchařky
Recept na nakládaný zázvor – http://ona.idnes.cz/japonsko-na-vasem-stole-0si-/r…