
Suroviny
8 porcí
- Na naložení:
- 6 ks kuřecí prsa na kostky
- 2 ks vejce
- 2 polévkové lžíce solamylu
- 1-2 kávové lžičky koření na Čínu
- 4 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 kávová lžička magi polévkové tekuté koření
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Vše promíchat, vložit do mísy, upěchovat, přikrýt mikroten. folií a uložit do ledničky nejméně na 2 hodinky, nejlépe přes noc
- Dále si připravíme:
- 1-2 cibule na kolečka
- 500 g hlávkového zelí na kostky a spařit
- 2 ks červené papriky masité na kostky
- 1 ks pórek na kolečka
- 2 stroužky česneku
- 1 masox rozvařit ve 3 dl vody
- 1-2 dcl bílé víno, nejlépe levný aperitiv bílý, např.Garone
- Harmonie chuti
- olivový olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Naložit maso.
-
Svařit vodu s masoxem.
-
Spařit hl. zelí, i ho chvíli povařím, ale ne úplně do měkka!
-
Do kastrolu – používám titan hranatý, naliji olivový olej, tolik, aby byl do 1/2 výšky kostek masa – maso se bude smažit, ne opékat. Nechám ho rozpálit a vkládám jednotlivé kostky naloženého kuřecího masa tak, aby se nespojily. Krátce smažím po jedné, pak po druhé straně a děrovanou naběračkou přendám do mísy. Až je všechno usmažené, do výpeku vhodím na kolečka česnek, pak papriku, orestuji, zaliji 1/2 dávky svař. masoxu, 1/2 dávky vína a pod pokličkou krátce podusím, až je paprika do poloměkka. Pak přidám koření Čína, spař. hláv. zelí, sojovou omáčku a opět pod pokličkou krátce prohřeju, vložím osmažené maso, promíchnu, prohřeju. Nakonec vložím cibuli na kolečka.
-
Do zbylého vejce z naložení masa naliji druhou 1/2 masoxu, přidám asi 1 lžičku solamylu, promíchám a zaliji tím masovou směs. S vínem opatrněji, to přidávám podle chuti. Prohřívám a dochucuji sojovkou, kořením Čína, případně trochu Harmonie chuti nebo Podravkou.
-
Úplně nakonec přidám nakrájený pórek, promíchnu, prohřeju a je hotovo. Jako přílohu samozřejmě rýži.
Poznámka od kuchařky
Vypadá to dost složitě, více času zabere příprava zeleniny. Ale když je všechno připravené, samotná tepelná úprava jde rychle. Na dochucení můžete použít i své oblíbené koření, podle vaší chuti. Foto přidám dodatečně, asi za 2 dny.:-)))
KL = kávová lžička
PL = polévková lžíce
Důležité: hlavně na začátku nenalijte všechno naložené maso do rozp.oleje, vejce se srazí a bude to jak míchané vajíčko!!! Když dodržíte postup smažení, budete mít kostky masa hladké, klouzavé, jak to má být.