Kuřecí kari steak s italským risottem

66
- reklama -

Suroviny

400 g rýže Arborio (kulatozrná rýže)
400 g kuřecích prsou
1 větší cuketa
2 menší žampiony portobello
2 šalotky
1 dcl bílého vína
zeleninový vývar
parmazán
máslo
bílý jogurt
kari koření
mletá paprika
sůl
čerstvý mletý pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Kari koření a mletou červenou papriku vmícháme do bílého jogurtu, přidáme špetku soli, pepře a olivový olej a do připravené marinády dáme odležet na cca hodinu steaky z kuřecích prsou.

  2. Na pánvi na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme nadrobno pokrájenou cuketu a žampion portobello a až chytí šalotka lehce zlatavou barvu, přisypeme (nepropláchnutou!) rýži Arborio a chvíli restujeme. Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, cca 15 minut pořád dokola, dokud rýže téměř nezměkne a vývar se částečně nevyvaří.

  3. Úplně nakonec přidáme parmazán, který jen vmícháme do hotového rizota a to necháme pak chvíli odpočinout pod poklicí nebo utěrkou.

  4. Kuřecí steaky v marinádě orestujeme z obou stran na rozpálené pánvi s olivovým olejem.

  5. Rizoto servírujeme na mělký nebo hluboký talíř, navrch poklademe steaky a lehce podrobíme parmazánem, můžeme ještě posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Další z mých oblíbených pokrmů z rýže, tentokrát italské rizoto na originální způsob, jak ho dělají Italové. Základní rizoto jsem doplnila o cuketu a šťavnatý žampion portobello, k tomu jako hlavní přílohu kuřecí steak v kari-jogurtové marinádě, patřící sice spíše do indické kuchyně, avšak myslím si, že jsem tím nic nepokazila a vytvořila tím zajímavou fůzi chutí 🙂 TP milánského rizota jsem okoukala od Riccarda Lucque: http://www.peklonataliri.eu/33-peklo-na-taliri-ita…