
Suroviny
- 400 g rýže Arborio (kulatozrná rýže)
- 400 g kuřecích prsou
- 1 větší cuketa
- 2 menší žampiony portobello
- 2 šalotky
- 1 dcl bílého vína
- zeleninový vývar
- parmazán
- máslo
- bílý jogurt
- kari koření
- mletá paprika
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Kari koření a mletou červenou papriku vmícháme do bílého jogurtu, přidáme špetku soli, pepře a olivový olej a do připravené marinády dáme odležet na cca hodinu steaky z kuřecích prsou.
-
Na pánvi na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme nadrobno pokrájenou cuketu a žampion portobello a až chytí šalotka lehce zlatavou barvu, přisypeme (nepropláchnutou!) rýži Arborio a chvíli restujeme. Zalejeme bílým vínem a až se odpaří a rýže jej nasákne, podléváme zeleninovým vývarem, cca 15 minut pořád dokola, dokud rýže téměř nezměkne a vývar se částečně nevyvaří.
-
Úplně nakonec přidáme parmazán, který jen vmícháme do hotového rizota a to necháme pak chvíli odpočinout pod poklicí nebo utěrkou.
-
Kuřecí steaky v marinádě orestujeme z obou stran na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
-
Rizoto servírujeme na mělký nebo hluboký talíř, navrch poklademe steaky a lehce podrobíme parmazánem, můžeme ještě posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Další z mých oblíbených pokrmů z rýže, tentokrát italské rizoto na originální způsob, jak ho dělají Italové. Základní rizoto jsem doplnila o cuketu a šťavnatý žampion portobello, k tomu jako hlavní přílohu kuřecí steak v kari-jogurtové marinádě, patřící sice spíše do indické kuchyně, avšak myslím si, že jsem tím nic nepokazila a vytvořila tím zajímavou fůzi chutí 🙂 TP milánského rizota jsem okoukala od Riccarda Lucque: http://www.peklonataliri.eu/33-peklo-na-taliri-ita…