Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem

39
- reklama -

Suroviny

Rýže:
– 0,5 kg kuřecích stehenních řízků
– 1 střední cibule
– 1 kuřecí bujón
– 0,5 kg dlouhozrnné rýže – nevařené
– 2 lžíčky kari
– sůl
– olej
Bešamelový přeliv:
– 2 cm másla
– 2-3 rovné lžíce hladké mouka
– sůl
– 3 lžičky kari
– 3 dcl mléka
– 1/2 kelímku smetany (nemusí být, možno použít i zakysanou)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, cibuli nadrobno a společně opečeme na troše oleje.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme syrovou rýži a společně vše chvíli orestujeme, poté zalijeme vývarem z bujónu, přidáme kari a sůl. Tekutina by měla být cca 1 cm nad rýži s masem.

  3. Celý kastrol vložíme do trouby předehřáté na 200°C a cca 40 min. pečeme nepřikryté. Po 30 min rýži lehce nakypříme a 10 min. ještě dáme „dosušit“.

  4. Na másle zpěníme mouku, zalijeme studeným mlékem a provaříme bešamel, který ochutíme kari a solí, ke konci vmícháme smetanu. Množství ingrediencí na bešamel zpětně odhaduji, možná trochu více mouky či méně mléka :), ale rozhodně by měl být výrazné kari chuti (ne jen přibarvit).

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo vaříval táta, jen na něj používal celé kuře, které uvařil, maso obral a vmíchal do cibulky a dále už snad skoro stejně 🙂 Recept jsem si kdysi napsala, ale kdoví, kam se zatoulal, takže jsme vzpomínala…a snad se i trefila 🙂