Suroviny
- Rýže:
- – 0,5 kg kuřecích stehenních řízků
- – 1 střední cibule
- – 1 kuřecí bujón
- – 0,5 kg dlouhozrnné rýže – nevařené
- – 2 lžíčky kari
- – sůl
- – olej
- Bešamelový přeliv:
- – 2 cm másla
- – 2-3 rovné lžíce hladké mouka
- – sůl
- – 3 lžičky kari
- – 3 dcl mléka
- – 1/2 kelímku smetany (nemusí být, možno použít i zakysanou)
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, cibuli nadrobno a společně opečeme na troše oleje.
-
Přidáme syrovou rýži a společně vše chvíli orestujeme, poté zalijeme vývarem z bujónu, přidáme kari a sůl. Tekutina by měla být cca 1 cm nad rýži s masem.
-
Celý kastrol vložíme do trouby předehřáté na 200°C a cca 40 min. pečeme nepřikryté. Po 30 min rýži lehce nakypříme a 10 min. ještě dáme „dosušit“.
-
Na másle zpěníme mouku, zalijeme studeným mlékem a provaříme bešamel, který ochutíme kari a solí, ke konci vmícháme smetanu. Množství ingrediencí na bešamel zpětně odhaduji, možná trochu více mouky či méně mléka :), ale rozhodně by měl být výrazné kari chuti (ne jen přibarvit).
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo vaříval táta, jen na něj používal celé kuře, které uvařil, maso obral a vmíchal do cibulky a dále už snad skoro stejně 🙂 Recept jsem si kdysi napsala, ale kdoví, kam se zatoulal, takže jsme vzpomínala…a snad se i trefila 🙂