Suroviny
- Kuličky: (asi 25 kusů)
- -500 g kuřecích prsíček
- -2 vejce
- -2 stroužky česneku
- -1 menší cibule
- -1 lžička kari
- -1 lžíce strouhaného parmazánu
- -1/2 lžičky provensálských bylinek
- -asi 50 g střídy z bílého pečiva
- -mléko
- -několik lístků petržele
- – sůl
- – pepř
- -mouka na obalení
- -olej na smažení
- Omáčka:
- -1 stroužek česneku
- -1 cibule
- -1 lžíce mouky
- -2 lžičky kari
- -200 ml sektu (brut nature nebo brut)
- -400 ml kuřecího vývaru
- -250 ml smetany
- -sůl
- -3 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Kuličky: cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na trošce oleje ji zesklovatíme.
-
Necháme vychladnout.
-
Z pečiva odkrojíme tvrdší kůrku a střídu namočíme do mléka.
-
Maso umeleme.
-
Česnek a petržel nakrájíme nadrobno.
-
V míse smícháme umleté maso, vejce, česnek, vychladlou cibuli, kari, parmazán, provensálské bylinky, vymačkanou střídu z pečiva, petržel, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a směs dáme odležet alespoň na 30 minut do lednice.
-
Mezitím si můžeme připravit omáčku.
-
Po odležení tvarujeme ze směsi kuličky, obalíme je v mouce a osmažíme v dostatečném množství oleje ze všech stran dozlatova.
-
Osmažené klademe na papírovou utěrku a uchováme je na teplém místě.
-
Je-li směs při tvarování kuliček příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhanky, ale kuličky by neměly být příliš tuhé.
-
Omáčka: cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na 3 lžících oleje zesklovatíme.
-
Přidáme mouku, restujeme ji, přisypeme kari a také ho krátce restujeme.
-
Přilijeme sekt, promícháme a necháme odpařit alkohol.
-
Přilijeme vývar, přivedeme k varu a přilijeme smetanu.
-
Krátce povaříme, dochutíme solí.
-
Omáčku můžeme projet tyčovým mixerem a i propasírovat.
-
Do omáčky dáme masové kuličky a vše prohřejeme.
-
Podáváme s rýží, nejlépe basmati.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…