Suroviny
- 4 větší kuřecí prsní řízky
- sůl
- olej
- zhruba 2-3 lžičky hladké mouky
- možno i kousek drůbežího bujónu v kostce
- Na nádivku:
- 1/2 – 3/4 starší ale vláčné žemle
- 4 – 5 lžic mléka – podle potřeby
- kousek mrkve
- 1 – 2 lžíce dýňových semínek
- čerstvý tymián nebo sušený tymián
- 1 vejce
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Jako první si připravíme nádivku. Mrkev nakrájíme na drobnější kostičky a chvíli povaříme, zcedíme. Žemli nakrajíme taktéž na drobné kostičky a podle potřeby ji trochu zvlhčíme mlékem. Přidáme mrkev, dýňové semínko, tymián, trochu rozšlehané vejce, sůl a zamícháme. (Místo mrkve a semínek se dá použít kuřecí játra, ta se nakrájí na drobné kousky a podusí na cibulovém základu. Z koření se pak přidá pepř, majoránka a možno i česnek. Do kapes nedáváme nádivky příliš mnoho, dušením zvětší trochu objem a kapsy můžou prasknout. Nádivka ale drží pohromadě.)
-
Maso opatrně naklepeme do šířky, trochu osolíme, doprostřed dáme nádivku, přeložíme, sepneme párátky a trošku osolíme.
-
Kapsy zprudka opečeme z obou stran na oleji, do výpeku přidáme hladkou mouku, chvíli necháme osmahnout za stálého míchání, zalijeme vodou, můžeme přidat kousek drůbežího bujónu, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Občas opatrně otočíme.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala v časopise Chvilka pro tebe, kde se touto nádivkou plnily kuřecí stehna a pekly se.