Kuřecí játra s protlakem a zeleninou

86
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

500 g Kuřecích játer čerstvých
sůl
pepř bílý mletý
lžíce oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
2 cibule
4 stroužky česneku
čerstvý zázvor – velikost asi jako polovina česneku
pórek
5 ks žampionů
50 g slaniny(špek)
1 lžíce mouka hladká
2 dcl vývar (voda)

Postup přípravy receptu

  1. Játra si očistíme, překrájíme na větší kusy, propláchneme a necháme okapat.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli a žampiony si pokrájíme na čtvrtiny (osminy), pórek na širší nudličky a česnek se zázvorem na silnější plátky.

  3. Okapaná játra si v misce smícháme se solí, špetkou pepře a moukou.

  4. Ve větší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli a restujeme do sklovata. Pak přidáme česnek, zázvor, játra a restujeme ,až se játra zatáhnou (zešedivý).

  5. Poté dáme protlak, promícháme a zalijeme vývarem (protlak se nesmí začít pálit, jinak by zhořkl). Játra za občasného míchání podusíme asi 10 min. a vsypeme k nim pokrájené žampiony. Směs dle chuti dosolíme (můžeme přidat pár kapek sojové omáčky) a necháme ještě asi 5 min. pomalu dusit. Poté vsypeme pokrájený pórek, promícháme a vypneme.

    Šťáva pod játry má být lehce zahoustlá, lesklá a zelenina (žampiony, pórek) by měla zůstat křupavá.
    Jako příloha se hodí rýže, brambory, kuskus, čerstvé pečivo.

Poznámka od kuchařky

Jídla z čerstvých drůbežích jater máme hodně v oblibě. Pokud dáme pod játra rajčatový protlak, mají pak příjemně navinulou chuť a hezkou barvu šťávy.