
Suroviny
3 – 4 porce
- 500 g Kuřecích játer čerstvých
- sůl
- pepř bílý mletý
- lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- čerstvý zázvor – velikost asi jako polovina česneku
- pórek
- 5 ks žampionů
- 50 g slaniny(špek)
- 1 lžíce mouka hladká
- 2 dcl vývar (voda)
Postup přípravy receptu
-
Játra si očistíme, překrájíme na větší kusy, propláchneme a necháme okapat.
-
Cibuli a žampiony si pokrájíme na čtvrtiny (osminy), pórek na širší nudličky a česnek se zázvorem na silnější plátky.
-
Okapaná játra si v misce smícháme se solí, špetkou pepře a moukou.
-
Ve větší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli a restujeme do sklovata. Pak přidáme česnek, zázvor, játra a restujeme ,až se játra zatáhnou (zešedivý).
-
Poté dáme protlak, promícháme a zalijeme vývarem (protlak se nesmí začít pálit, jinak by zhořkl). Játra za občasného míchání podusíme asi 10 min. a vsypeme k nim pokrájené žampiony. Směs dle chuti dosolíme (můžeme přidat pár kapek sojové omáčky) a necháme ještě asi 5 min. pomalu dusit. Poté vsypeme pokrájený pórek, promícháme a vypneme.
Šťáva pod játry má být lehce zahoustlá, lesklá a zelenina (žampiony, pórek) by měla zůstat křupavá.
Jako příloha se hodí rýže, brambory, kuskus, čerstvé pečivo.
Poznámka od kuchařky
Jídla z čerstvých drůbežích jater máme hodně v oblibě. Pokud dáme pod játra rajčatový protlak, mají pak příjemně navinulou chuť a hezkou barvu šťávy.