Kuřecí játra s jablky a anglickou slaninou

248
- reklama -

Suroviny

Kuřecí játra 150g
Jablko 1
anglická slanina (lisovaný bok 5 plátků)
sůl
med
směs koření (staročeské,ďábelské,co kdo rád)
olej
sojová omáčka 1/2 lžičky
worcester 1lžička
kečup 1 lžička (nemusí být)
bílé víno
voda na podlití 1-2 dc

Postup přípravy receptu

  1. Játra očistíme dáme do misky, přidáme sojovku, worcester, sůl, směs koření.


    Zobrazit celý recept

  2. Jablko oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na asi 1 cm plátky. Jednotlivé plátky v misce zakapeme medem a složíme zpět do tvaru jablka(lépe se rozleží). Játra i jablko necháme alespoň 1 hod rozležet.

  3. Na horké pánvi si opečeme plátky anglické/boku do křupava, vyjmeme na talíř, po anglické vložíme na pánev plátky jablek a z obou stran opečeme do zlatova.

  4. Hotové vyjmeme a uložíme třeba ke slanině a uchováváme v teple.

  5. Po jablkách dáme na pánev trošku oleje, rozehřejeme a vložíme játra.

  6. Zprudka opékáme ze všech stran (pozor hodně prskají), pak ztlumíme a dopékáme na mírném plameni, dokud nejsou játra hotová (neteče z nich krev). Dobu neurčím, já mám ráda uvnitř růžová, někdo zcela propečená.

  7. Pak mírně podlijeme vínem/vodou necháme projít varem a podáváme třeba s bramborem. Já jsem si jako přílohu udělala kuskus – připravila jsem si ho dle návodu a přidala stroužek prolisovaného česneku, zelenou cibulku a kousek najemno nastrouhané mrkve.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem játra i jablko naložené přes noc-měla to být původně moje včerejší večeře,ale byla jsem líná vařit tak jsem nejedla-a to jablko krásně změklo,pustilo šťávu a po opečení bylo mňam.Měla jsem co dělat abych ho z toho talířku nesnědla ještě před obědem.

Tohle jídlo je tak trochu zdělání zbytků z lednice,je jednoduché a nenáročné na přípravu.