Suroviny
5 porcí
- 500 g kuřecích jater
- 125 g másla
- 1 cibulka
- sůl
- pepř
- rozmarýn (můžete použít i sušený)
- 2 dl červeného vína
- 1-2 panáky smetany (50-100 ml)
- Do formy:
- potravinářská folie
- slanina na plátky
Postup přípravy receptu
-
Játra nakrájíme na kousky, cibulku opečeme do sklovita na plátku másla, zbylé máslo dáme stranou. Na cibulku vhodíme rozvonět rozmarýn a přidáme játra, opepříme, necháme zatáhnout ze všech stran a přilijeme víno, které necháme vyvařit. Až budou játra hotová, přendáme je i s výpekem do nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Osolíme, přidáme smetanu a do ještě horkého základu hodíme na kostičky nakrájené máslo, které pomalu ve směsi rozpouštíme.
-
Do formy dáme potravinářskou folii, vyložíme slaninou a nalijeme směs (bude hustá), pokud by se směs zdála moc tekutá, přidáme máslo)
-
V lednici nechám odpočinout do druhého dne a podávám s brusinkami nebo domácím zavařeným rybízem a opečenou bagetkou,
Poznámka od kuchařky
Pokud byste chtěli mandlovou – dají se do směsi přimíchat nasekané oloupané mandle.
Já ráda dělám s brusinkami – sušené brusinky zaliji horkou vodou, po 10 min sliji a vsypu do směsi 🙂