
Suroviny
- 500 g kuřecích jater
- 1 jablko
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- čerstvá majoránka
- 100 ml bílého suchého vína
- 200 ml smetany
- 50 ml brandy
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí játra si očistíme, nakrájíme na menší kousky, mírně osolíme, opepříme a a opečeme na rozpáleném másle s olejem – z každé strany cca 3 minuty (játra začnou na pánvi „poskakovat“) – při opékání je otáčíme pouze pouze jednou. Játra musí zůstat uvnitř růžová, nesmí se „přepéct“.
-
Jatýrka vyndáme z pánve a na výpeku si opečeme na drobno nákrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené jablko a zalejeme vínem a brandy a necháme trochu vyvařit.
-
Zalejeme smetanou, provaříme a přidáme čerstvou majoránku (obrané lístky z cca 6 větviček), dosolíme a dopepříme (případně přidáme ještě trochu brandy, nebo vína).
-
K omáčce přidáme játra a prohřejeme.
Jako přílohu jsem udělala pečené rozmarýnové brambory.
Poznámka od kuchařky
Recept ze série „Pokrmy k rodinnému stolu, krok za krokem“, ale našla jsem i veřejné video 🙂 http://www.zenax.cz/zdenek_pohlreich_kureci_jatra_…