
Suroviny
- špetka soli
- 0,25 ks celeru
- 50 g špeku
- 5 kuliček celého nové koření
- 1 kuře
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- asi půl až 1 ks petržele
- 5 – 6 kuliček celého pepře
- 1 špetka tymiánu
- 1 špetka mletého pepře
- 1 mrkev
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Omyté a kůže zbavené kuře rozdělíme na 4 díly. Prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku (půl oleje a půl másla) z obou stran necháme maso zatáhnout.
-
Maso přendáme na talíř a na zbylém tuku necháme jen zpěnit malou cibulku. Přidáme větší mrkev, asi poloviční petržel nebo polovinu velké a celer. V tuku oblanžírujeme.
-
Maso dáme do pekáče, přidáme zeleninu, 1 bobkový list, 5-6 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a nepatrně tymiánu.
-
Kuře podlijeme horkou vodou a dáme péct. Kuře ve svíčkové pečeme při 200 °C asi na 1 hodinu.
-
Potom maso odložíme stranou, z omáčky vytáhneme všechny kuličky a bobkový list. Zeleninu se šťávou rozmixujeme. Dáme ji do hrnce. Podle potřeby přidáme vodu a chvilku povaříme.
-
Smícháme mouku s kysanou smetanou. Smetanou zahustíme omáčku. Bude-li málo nakyslá, přidáme citronovou šťávu nebo trošku horkého octa. Podáváme s knedlíkem
Poznámka od kuchařky
Je to velice levná verze svíčkové.
Postup je stejný jako z pravé svíčkové , jen to maso je jiné:-)
Foto časem dodám