Suroviny
2 porce
- 1 Kuře
- 1 plechovka piva (v plechovce)
- (Soudek od píva 5L)
- Grilovací koření
- Sůl
- Alobal (+ pečící papír)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme soudek od piva (vypitého-samozřejmě) .
-
Ze soudku odstraníme plastovou horní a spodní část. Soudek rozřízneme na polovinu. Okraje opravdu důkladně zbavíme „grótů“ a důkladně vymyjeme !!! Horní část mírně ohneme dovnitř. Vyzkoušíme zda se dá zasunout do spodní části. Z hliníkového alobalu vytvoříme dva válečky. Válečky vsuneme napůl do otvorů a uděláme „nýty“. Na spodní část dáme (vystřihneme) kolečko pečícího papíru. Totéž si připravíme i na horní část soudku. Pečící papír vložíme i zevnitř dokola soudku.
-
Kuře omyjeme,osolíme a potřeme grilovacím kořením ( i zevnitř) . Plechovku piva z poloviny vypijeme , uděláme do ní ještě pár děr po obvodu. Aby bylo možné kuře nasadit až po krk na plechovku, tak nařízneme z jedné strany žebra (kdo má troubu na výšku větší,tak nemusí) .
-
Následně kuře nasadíme na plechovku (chce to trošku zručnosti) a vložíme do soudku. Přikryjeme horní částí soudku (nezapomeneme na kolečko peč.papíru) .
-
Vložíme do trouby na peč.plech (pro jistotu, aby nám přes spodní „nýt“ náhodou nevytekla šťáva-což jistě vyteče) a pečeme na cca 165°C po dobu cca 1,5 hodiny.
-
Nakonec odstraníme horní „nýt“ a ještě necháme cca 30minut dopéct. Kouzlo spočívá v té atmosféře , když vaši známí sedí u stolu a vy jim přinesete soudek s kuřetem na stůl a společně čekáte na ten „zázrak“ ……
Poznámka od kuchařky
Přípravu soudku doporučuji jen technicky zdatným jedincům !