Suroviny
4 porce
- 1 hrnek hrubě mleté mořské soli, není-li, tak mořská normální na marinádu
- 1/2 hrnku cukru
- 1 kuře
- 1 kg brambor na pečení, nebo Yukon Gold
- olej ve spreji
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžíce soli na brambory
- půl osminky másla, rozměklého do pokojové teploty
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Rozpusťte cukr a sůl ve dvou litrech vody v hrnci, přidejte kuře a nechte v lednici tak hodinku nebo trošku víc „nasáknout“.
Pak kuře vyndejte z lázně a udělejte z něj „motýla“ (Položte ho na prsa (ne svoje!) a vystřihněte mu páteř). Potom ho obraťte prsy nahoru a pěstí mu natlučte, až se rozplácne).
Znova ho otočte, strčte mu pod kůži máslo a pěkně ho rozmasírujte mezi kůži a prsa, ta jsou totiž poněkud sušší. Osušte papírovou utěrkou. -
Brambory nastrouhejte na plátky, pekáček vyložte alobalem, postříkněte olejem, na to navrstvěte brambory, posolte a postříkněte olivovým olejem.
Navrch, na okraje pekáčku, dejte drátěnou mřížku, nebo tu co máte, na to kuře kůží nahoru. -
Pečte při 260°C asi 20 minut, až se kůžička začne barvit do hněda. Otočte pekáček a pečte dál, až teplota v prsou je 71°C, a ještě asi dalších 20 minut.
Pak kuře přendejte na prkýnko, vysušte přebytky tuku z brambor papírovou utěrkou.
Pekáček s bramborami otočte vzhůru nohama na další prkýnko nebo plech na pečení, a sloupněte z nich alobal. Tuk opět vysušte (nebo ne) utěrkou.
Poznámka od kuchařky
Vtip je v tom, že při pečení se kuře nekoupe v tuku, vypeče se tedy do křupava a všechna ta dobrota kape do brambor.
Připadlo mi důležité ukázat fotku jak vypadá kuře „na motýla“(USA) či na „žábu (Francie). Chuť křupavé kůrky a brambor se šťávou se na fotce jaksi nepozná.