
Suroviny
- větší kuře
- 1 uzený hovězí jazyk nebo 2 až 4 vepřové jazyky nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
- kořenová zelenina
- několik menších cibulí ve slupce
- hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření
- pár hřebíčků
- pepř mletý
- muškátový květ
- sůl
- asi 100 g másla
Postup přípravy receptu
-
I. UZENÝ JAZYK V KUŘETI
Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk.
Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne).
Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce.
Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME!
Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky. -
Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce; lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut.
Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY -
Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením. -
Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).
-
Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu.
1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté. -
II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření. -
III. MOZAIKA V KUŘETI
-
Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ.
-
Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky.
-
Jazyky rozřízneme podélně napůl.
-
U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm.
Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe. -
Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)
-
Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).
Poznámka:
Maso by šlo patrně vařit i v „ďáblově vynálezu“ – přece nevaříme polévku… -
Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…
-
Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády
Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami.
Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…
Poznámka od kuchařky
JAK VYKOSTIT KUŘE:
http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM&list=FL…
Zdroj: LABUŽNÍK
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do
komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…