
Suroviny
4 porce
- 1 kuře (nebo 4 kuřecí stehna či čtvrtky)
- 50 g másla
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/4 l vody nebo kuřecího či slepičího vývaru
- 250 g čerstvých hub (můžeme nahradit i hlívou či žampiony)
- 0,2 l sladké smetany
- 20 g hladké mouky
- sůl
- špetka pepře
- 2-3 KL citrónové šťávy nebo asi 1 dl bílého vína
- sekaná petrželka
Postup přípravy receptu
-
Očištěné kuře opláchneme, osušíme a rozčtvrtíme. Osolíme, opepříme a na másle po všech stranách asi 10 minut opékáme (nejlépe ve větší hluboké pánvi, kde pak celé jídlo i uvaříme, záleží na počtu porcí).
-
Pak maso na chvíli vyjmeme z pánve, přidáme jemně usekanou cibuli a nadrobno pokrájený česnek. Lehce osmahneme, přidáme nakrájené houby (pokud použijeme žampiony či hlívu, můžeme pro houbovější chuť přidat i houbový prášek, pokud ho máme), chvilku podusíme a podlijeme vývarem, vrátíme kuřecí díly, a přikryté dusíme asi půl hodiny.
-
Měkké maso vyndáme, přilijeme smetanu (stačí i jen 12%) s rozmíchanou moukou a povaříme. Během prováření dochutíme několika kapkami citr. šťávy nebo bílým vínem, a navíc můžeme přidat sekanou petrželku. Maso v omáčce prohřejeme a podáváme s vařenými brambory, noky, rýží, nebo i lehkým knedlíkem, já jsem podávala s rychlými knedlíky z prášku (odkaz v ponámce), ale vhodný je třeba i knedlík karlovarský.
Poznámka od kuchařky
https://www.toprecepty.cz/recept/1366-houskove-kne…
Recept je ze starého čísla časopisu Vlasta. Upraveno.