Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna s kostí
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml balzamikového krému
- 2 lžíce drůbežího bujónu nebo redukovaného rosolovitého kuřecího vývaru
- 1 kostka cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- horká voda
- 70 g studeného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna osolíme, opepříme a necháme odležet.
-
V pánvi rozehřejeme olivový olej se stejným dílem másla a maso na něm dozlatova opékáme.
-
Přeložíme do zapékací misky, trochu podlijeme výpekem a horkou vodou a vložíme do maximálně vyhřáté trouby.
-
Maso pečeme asi hodinu za průběžného podlévání a mezitím zahřejeme výpek, který zůstal v pánvi po opékání masa.
-
Přidáme jednu lžíci mouky, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím vývaru, abychom vytvořili hustotu mezi omáčkou a šťávou. Přilijeme 1 dcl crema di balsamico a lžíci redukovaného kuřecího vývaru (pokud nemáme domácí, připravený do zásoby, použijeme redukovaný vývar prodávaný v kalíškách od renomovaných výrobců).
-
Provaříme, aby omáčka zhoustla, přidáme lžičku nebo kostku cukru a promícháváme na mírné teplotě asi dvacet minut.
-
Zhoustlou omáčku odstavíme z plotýnky a postupně přimícháváme kousky studeného másla.
-
Podáváme společně s pečeným masem.
-
Jako přílohu můžeme podávat teplou grilovanou zeleninu.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: televizní pořad S Italem v kuchyni – pokrm vařil mistr Zdeněk Pohlreich.
Moje úprava používá kuřecí stehna místo původních prs s kůží a maso dopéká v troubě. Navíc je do omáčky přidané malé množství cukru, které mi tam vyloženě chybělo.