Kuře s glassé balsamico

51
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 kuřecí stehna s kostí
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
100 ml balzamikového krému
2 lžíce drůbežího bujónu nebo redukovaného rosolovitého kuřecího vývaru
1 kostka cukru
1 lžíce hladké mouky
horká voda
70 g studeného másla
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a necháme odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. V pánvi rozehřejeme olivový olej se stejným dílem másla a maso na něm dozlatova opékáme.

  3. Přeložíme do zapékací misky, trochu podlijeme výpekem a horkou vodou a vložíme do maximálně vyhřáté trouby.

  4. Maso pečeme asi hodinu za průběžného podlévání a mezitím zahřejeme výpek, který zůstal v pánvi po opékání masa.

  5. Přidáme jednu lžíci mouky, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím vývaru, abychom vytvořili hustotu mezi omáčkou a šťávou. Přilijeme 1 dcl crema di balsamico a lžíci redukovaného kuřecího vývaru (pokud nemáme domácí, připravený do zásoby, použijeme redukovaný vývar prodávaný v kalíškách od renomovaných výrobců).

  6. Provaříme, aby omáčka zhoustla, přidáme lžičku nebo kostku cukru a promícháváme na mírné teplotě asi dvacet minut.

  7. Zhoustlou omáčku odstavíme z plotýnky a postupně přimícháváme kousky studeného másla.

  8. Podáváme společně s pečeným masem.

  9. Jako přílohu můžeme podávat teplou grilovanou zeleninu.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: televizní pořad S Italem v kuchyni – pokrm vařil mistr Zdeněk Pohlreich.

Moje úprava používá kuřecí stehna místo původních prs s kůží a maso dopéká v troubě. Navíc je do omáčky přidané malé množství cukru, které mi tam vyloženě chybělo.