![Kuře s čočkou_5ffa4a3db5ad9.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kure-s-cockou_5ffa4a3da6e7a.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 1,2 kg kuřecích stehen
- 3 malé mrkve
- 2 petrželky
- 3 středně velké cibule
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 600 ml kuřecího vývaru
- 150 g drobné čočky
- 1 polévková lžíce tekutého medu
- 4 polévkové lžíce balzamikového octu
- 1 polévková lžíce červeného suchého vína
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran dozlatova.
-
Opečené maso vyjmeme a odložíme stranou. Do stejného pekáče vložíme nakrájenou zeleninu a pozvolna za stálého míchání opečeme. Přidáme protlak krátce provaříme, podlijeme 2/3 vývaru a směs přendáme do pekáče nebo zapékací mísy a na zeleninovou směs dáme kuřecí maso.
-
Zapékací mísu přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme asi 50 minut v troubě rozehřáté na 180°C.
-
Mezitím opereme čočku, zalijeme vodou a na mírném plameni vaříme asi 15 minut, čočka nesmí být příliš měkká. Čočku scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
V malém kastrolku rozehřejeme med, přimícháme balzamikový ocet, víno, zbytek vývaru a vmícháme do čočky. Po 50 minutách pečení obložíme kuřecí maso touto směsí a odkryté pečeme ještě asi 20 minut.
-
Po upečení maso vyndáme z pekáče a čočku dochutíme solí a pepřem. Kuřecí maso s čočkou podáváme s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Recept mě zaujal na stránkách http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/ čočku mám ráda a zajímala mě chuť, čočky, vína a balzamíkového octu. Recept nezklamal, čočka byla výborná.