
Suroviny
- 1 kuře
- 3 paličky česnek (neoloupaný, rozdělený na stroužky)
- 2 citrony
- olivový olej
- máslo
- tymián (suchý nebo čerstvý)
- sůl
- pepř (může být citronový pepř)
- vodu (na podlití)
- pekáček s roštem
Postup přípravy receptu
-
Kuře očistíme, opláchneme, osušíme. Připravené máslo rozetřeme s tymiánem. Dutinu kuřete osolíme, vyplníme asi jednou lžící másla s tymiánem, stroužky česneku a jedním rozčtvrceným citronem.
-
Oddělením kůže od prsíček (u břišní dutiny) nám vznikne kapsa, do které vložíme zbytek másla s tymiánem, máslo pod kůží roztáhneme na kuřecí prsa. Tím budou prsíčka šťavnatější.
-
Kuře ze všech stran potřeme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem. Kdo má citronový pepř, neváhá jej použít. Na dno pekáčku dáme zbylé stroužky česneku, citron, trochu vody.
-
Na pekáč umístíme rošt, na něj kuře hřbetem vzhůru. V troubě pečeme podle velikosti kuřete cca 1,5 hodiny. V půlce pečení kuře otočíme prsy vzhůru. Podléváme podle potřeby, ale vodu dodáváme jen do pekáčku, ne na maso.
-
Při podávání samozřejmě odstraníme slupky z česneku, který má vynikající chuť, mírně nasládlou. Mohu říci, že příště dám péci kuře se 4 palicemi česneku, neměl chybičku.
-
Tip: je dobré si kuře takto připravit alespoň 2 hodiny před pečením a nechat tzv. projít koření a sůl masem. Kuře je voňavé, grilované, křupavé, není suché. Podáváme nejlépe s bramborem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: TV Zone Club – pořad Kulinářské kurzy
citronový pepř http://www.koreni.cz/detail.php?pid=201
Tento recept je uveden také na http://www.zdravavarecka.cz/