Kuře s česnekem a citronem podle Keithe Floyda

76
- reklama -

Suroviny

1 kuře
3 paličky česnek (neoloupaný, rozdělený na stroužky)
2 citrony
olivový olej
máslo
tymián (suchý nebo čerstvý)
sůl
pepř (může být citronový pepř)
vodu (na podlití)
pekáček s roštem

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme, opláchneme, osušíme. Připravené máslo rozetřeme s tymiánem. Dutinu kuřete osolíme, vyplníme asi jednou lžící másla s tymiánem, stroužky česneku a jedním rozčtvrceným citronem.

  2. Oddělením kůže od prsíček (u břišní dutiny) nám vznikne kapsa, do které vložíme zbytek másla s tymiánem, máslo pod kůží roztáhneme na kuřecí prsa. Tím budou prsíčka šťavnatější.

  3. Kuře ze všech stran potřeme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem. Kdo má citronový pepř, neváhá jej použít. Na dno pekáčku dáme zbylé stroužky česneku, citron, trochu vody.

  4. Na pekáč umístíme rošt, na něj kuře hřbetem vzhůru. V troubě pečeme podle velikosti kuřete cca 1,5 hodiny. V půlce pečení kuře otočíme prsy vzhůru. Podléváme podle potřeby, ale vodu dodáváme jen do pekáčku, ne na maso.

  5. Při podávání samozřejmě odstraníme slupky z česneku, který má vynikající chuť, mírně nasládlou. Mohu říci, že příště dám péci kuře se 4 palicemi česneku, neměl chybičku.

  6. Tip: je dobré si kuře takto připravit alespoň 2 hodiny před pečením a nechat tzv. projít koření a sůl masem. Kuře je voňavé, grilované, křupavé, není suché. Podáváme nejlépe s bramborem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: TV Zone Club – pořad Kulinářské kurzy

citronový pepř http://www.koreni.cz/detail.php?pid=201

Tento recept je uveden také na http://www.zdravavarecka.cz/