
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 4 velké brambory
- 300 ml smetany ke šlehání
- 80 g krenexu (křeníku ap.)
- máslo
- sůl
- případně mléko na rozředění výpeku
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna osolíme a potřeme rozpuštěným máslem.
-
Smetanu prošleháme se sterilovaným křenem a lehounce osolíme.
-
Troubu rozehřejeme na 230°C, do kastrůlku nebo zapékací misky vlijeme křenovou smetanu, na ni položíme nasolená kuřecí stehna a pečeme dozlatova, asi hodinu.
-
Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na cca půlcentimetrová kolečka.
-
Plátky brambor ponoříme do smetany s výpekem z kuřecího masa a celé pečeme ještě asi půl hodiny (pokud se povrch připéká, kastrol přikryjeme pokličkou nebo alobalem).
-
Pokud je smetanová omáčka příliš hustá, naředíme ji mlékem a případně dochutíme solí, čerstvě nastrouhaným křenem, černým pepřem nebo octovým zástřikem.
Kuchařka: Eliza