
Suroviny
4 porce
- 400 g kuřecích prsíček
- 6 včerejších rohlíků nebo housek
- 125 ml mléka
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- hladká mouka
- 1-2 vejce
- muškátový oříšek
- 1 lžička worchesteru
- pepř
- sůl
- olej na smažení
- na omáčku:
- 500 g rajčat
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- bobkový list
- tymián
- petrželová nať
- máslo
- cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Čtyři housky nakrájíme na kostičky, zbylé natrháme do misky a zalijeme mlékem. Po pěti minutách přebytečné mléko vymačkáme.
-
Maso nakrájíme na kousky a společně s namočenými houskami umeleme na masovém mlýnku (lze i v sekáčku, ale raději ne moc najemno, aby ze směsi nebyla kaše).
-
Přidáme smetanu, pepř, worchester, muškátový oříšek a sůl.
-
Vytvarujeme koule, které lehce zploštíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a kostičkách housky a uložíme na 30 minut do ledničky zchladnout.
-
V pánvi rozpálíme olej a karbanátky opečeme dozlatova. Přemístíme je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 minut.
-
V kastrolu rozehřejeme 1-2 lžíce oleje ze smažení a dozlatova opečeme nakrájenou cibuli.
-
Přidáme nasekaný česnek a bobkový list a necháme rozvonět.
-
Přisypeme nakrájená rajčata, rajský protlak, bylinky, sůl, pepř a špetku cukru. Za občasného míchání dusíme 10 minut na mírné teplotě.
-
Zhoustlou směs propasírujeme. Kastrol vytřeme, rozehřejeme v něm lžíci másla a podusíme žampiony, nakrájené na plátky.
-
Vrátíme propasírovaná rajčata, přisypeme nasekanou petrželku, dochutíme a prohřejeme.
-
Karbanátky podáváme s několika lžícemi omáčky.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o oblíbený pokrm ruské carské rodiny.
Zdroj: Klasické kuře, drobně upraveno podle zkušenosti.