
Suroviny
5 porcí
- kuře na pečení cca 1700-2000 g
- 2 velké cibule
- 3-4 velké stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 400 ml kvalitního suchého bílého vína
- voda
- olej
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Večer pred prípravou kura naporcujem na jednotlivé diely a dobre nasolím. Chrbát nechám na polievku a odložím do chladničky.
-
V širokom kastroli alebo v pekáči rozpálim olej a maslo, na ktorom opečiem diely kuraťa do zlata a vyberiem.
-
Do tuku pridám na hrubšie mesiačiky pokrájanú cibuľu a orestujem do sklovita.
-
Vrátim opečené kura, okorením čerstvo mletým čiernym korením, podlejem trochou vody a prikryté pečiem takmer do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Podlievam vínom a prelievam vypečenou šťavou.
-
Pred dokončením pridám prelisovaný cesnak na prevoňanie a prikryjem. Podávam horúce s dusenou ryžou a podliate cibuľovo-cesnakovou šťavou.
Pokiaľ pečiem v trúbe, tak na 170-180°C alebo na sporáku na strednom plameni.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: vlastný recept. Tip: kura možno večer pred prípravou prešpikovať klinkami cesnaku, potom ho do vypečenej šťavy nelisujeme.