
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna bez kůže
- 200 g cizrny
- 50 g sušených hříbků
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 200-250 ml vývaru
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 1 hrst čerstvé petržele
- tymián
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu namočíme na 1,5 – 2 hod. do vody. Vodu z máčené cizrny vylijeme, nalijeme novou a vaříme 1 hod. (nesolit).
-
Mezitím si namočíme hříbky. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky.
-
Jakmile je cizrna uvařená, rychle ji zchladíme ledovou vodou, aby se nám uvolnila slupka (stačí v ledové vodě párkrát promnout a slupky vyplavou na povrch, sesbíráme je a vyhodíme). Cizrnu promícháme se scezenými hříbky, pokrájeným celerem, přidáme nasekanou petržel (trochu si necháme stranou na dozdobení), česnek a promícháme s olejem.
-
Dáme do pekáčku (já použila 24 x 24 cm, tak, abych masem pokryla co nejvíce povrchu cizrnové směsi) a zalijeme vývarem.
-
Kuřecí stehna z obou stran osolíme, opepříme a lehce okořeníme tymiánem. Položíme na cizrnu, přikryjeme alobalem a pečeme 30 min. při 220°C. Poté odkryjeme a pečeme 15 min.
-
Nakonec potřeme maso máslem a zbytek másla rozdělíme do mezer. Dopečeme ještě 10 min, aby maso zezlátlo.
-
Hotové maso vyndáme na talíře, cizrnovou směs promícháme se sosíkem, který se nám na dně pekáčku udělal a servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou.