
Suroviny
4 porce
- Ingredience
- 2 kuřecí prsa s kostí (Bez kosti 4 kousky)
- 100 g slaniny
- 1 velká sklenice cca 750 g Halali
- 1 šlehačka
- 50 g másla
- hladká mouka podle potřeby
- sůl
- pepř
- podle chuti cukr
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme v kastrolu na máslo vyklopíme obsah sklenice halali a necháme přejít varem.
-
Vložíme prošpikovaná, osolená a opepřená prsíčka, ty nevykosťuji (nedělí se jako vykostěná). Podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou a dusíme asi třicet minut podle velikosti prsíček. Hotová prsa vyndáme, omáčku tyčovým nebo jiným mixérem rozmixujeme.
-
Zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně a provaříme. Dochutíme cukrem a octem, pokud je to třeba. Maso oddělíme od kosti, nakrájíme přes vlákna, vložíme do omáčky a prohřejeme. Nevaříme! Můžeme přidat špetku tymiánu a hotovo.
-
Tento recept mám vyzkoušený a opravdu je vařeno i dříve než za hodinu. Pokud chcete plánovat na druhý den nebo jako nedělní oběd, doporučuji večer prsa prošpikovat, dát do misky a přelít halali a nechat macerovat až do doby přípravy. Možno přidat vlastní koření podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Přijde vám nečekaně návštěva a chcete ji pohostit. Rychle uvařit a ještě se nechat pochválit. Vařím toto jídlo i z krůtích prsou.