Kuře na smetaně (svíčková)

351
- reklama -

Suroviny
4 porce

Ingredience
2 kuřecí prsa s kostí (Bez kosti 4 kousky)
100 g slaniny
1 velká sklenice cca 750 g Halali
1 šlehačka
50 g másla
hladká mouka podle potřeby
sůl
pepř
podle chuti cukr
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme v kastrolu na máslo vyklopíme obsah sklenice halali a necháme přejít varem.

  2. Vložíme prošpikovaná, osolená a opepřená prsíčka, ty nevykosťuji (nedělí se jako vykostěná). Podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou a dusíme asi třicet minut podle velikosti prsíček. Hotová prsa vyndáme, omáčku tyčovým nebo jiným mixérem rozmixujeme.

  3. Zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně a provaříme. Dochutíme cukrem a octem, pokud je to třeba. Maso oddělíme od kosti, nakrájíme přes vlákna, vložíme do omáčky a prohřejeme. Nevaříme! Můžeme přidat špetku tymiánu a hotovo.

  4. Tento recept mám vyzkoušený a opravdu je vařeno i dříve než za hodinu. Pokud chcete plánovat na druhý den nebo jako nedělní oběd, doporučuji večer prsa prošpikovat, dát do misky a přelít halali a nechat macerovat až do doby přípravy. Možno přidat vlastní koření podle chuti.

Poznámka od kuchařky

Přijde vám nečekaně návštěva a chcete ji pohostit. Rychle uvařit a ještě se nechat pochválit. Vařím toto jídlo i z krůtích prsou.