
Suroviny
- 1 kuře
- sůl
- cibule
- máslo
- mletá paprika
- voda nebo vývar
- hladká mouka
- mléko
- smetana 12 %
Postup přípravy receptu
-
Očistěné kuře opláchneme, rozčtvrtíme, nařízneme v kloubech a osolíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme dorůžova na polovině dávky tuku, přidáme k ní papriku, mírně ji osmahneme. Tento základ zalijeme částí vody (vývaru) a uvedeme k varu.
Do vařícího základu vložíme připravené kousky kuřete a dusíme je pod poklicí téměř doměkka. -
Potom je ze základu vyjmeme a základ zahustíme světlou zásmažkou, připravenou z druhé poloviny
tuku a mouky. Rozředíme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně půl hodiny. Ke konci varu přidáme do omáčky mléko a smetanu, znovu ji krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, procedíme hustým cedníkem a krátce povaříme, až je maso teplé. -
Podáváme s těstovinami, rýží, s knedlíkem nebo rozmačkanými bramborami.