Kuře na šalvěji

89
- reklama -

Suroviny
6 porcí

2,4 kg farmářské kuře (stehna a prsa pouze s křídelní kostí)
10 lístků čerstvé šalvěje
hrst plocholisté petržele
1 malá cibule
1 mrkev
3 dl kuřecího vývaru
sůl
pepř
červená mletá paprika
máslo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kuře naporcujeme tak, že získáme stehna a prsa s křídelní kostí.


    Zobrazit celý recept

  2. Porce kuřete bohatě osolíme a nachystáme si plátky másla, lístky šalvěje a najemno nasekanou plocholistou petržel.

  3. Na každý plátek ztuhlého másla položíme z jeho vrchní části celý list čerstvé šalvěje a spodní část bohatě obalíme položením do nasekané plocholisté petrželové natě.

  4. Do každého stehna a prsa uděláme prsty kapsu pod kůží a vložíme po dvou kusech bylinkového máslového plátku.

  5. Po vložení pod kůži lehce přitlačíme přes kůži a vložíme do pekáče.

  6. Kuřecí porce lehce opepříme a poprášíme mletou červenou paprikou.

  7. Lehce podlijeme vodou a přidáme pro chuť jednu nahrubo nakrájenou cibuli a jednu mrkev.

  8. Přiklopíme pekáč a pečeme na střední nebo i nižší teplotu pomalu cca 90 minut. Po 60 minutách přelijeme výpekem a dopečeme do krásné barvy.

  9. Po upečení vyjmeme porce upečeného kuřete a slijeme scezený výpek. Do výpeku přidáme kuřecí vývar, nasekané dva lístky šalvěje a jen lehce zahustíme dle potřeby máslovou jíškou. Příloha rýže nebo brambor.