Suroviny
6 porcí
- 2,4 kg farmářské kuře (stehna a prsa pouze s křídelní kostí)
- 10 lístků čerstvé šalvěje
- hrst plocholisté petržele
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 3 dl kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- červená mletá paprika
- máslo
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Kuře naporcujeme tak, že získáme stehna a prsa s křídelní kostí.
-
Porce kuřete bohatě osolíme a nachystáme si plátky másla, lístky šalvěje a najemno nasekanou plocholistou petržel.
-
Na každý plátek ztuhlého másla položíme z jeho vrchní části celý list čerstvé šalvěje a spodní část bohatě obalíme položením do nasekané plocholisté petrželové natě.
-
Do každého stehna a prsa uděláme prsty kapsu pod kůží a vložíme po dvou kusech bylinkového máslového plátku.
-
Po vložení pod kůži lehce přitlačíme přes kůži a vložíme do pekáče.
-
Kuřecí porce lehce opepříme a poprášíme mletou červenou paprikou.
-
Lehce podlijeme vodou a přidáme pro chuť jednu nahrubo nakrájenou cibuli a jednu mrkev.
-
Přiklopíme pekáč a pečeme na střední nebo i nižší teplotu pomalu cca 90 minut. Po 60 minutách přelijeme výpekem a dopečeme do krásné barvy.
-
Po upečení vyjmeme porce upečeného kuřete a slijeme scezený výpek. Do výpeku přidáme kuřecí vývar, nasekané dva lístky šalvěje a jen lehce zahustíme dle potřeby máslovou jíškou. Příloha rýže nebo brambor.