
Suroviny
Kolik chcete
- Kuře
- pivo v plechovce (1/2 litru podle počtu kuřat)
- sůl
- koriandr
- utřený (prolisovaný) česnek
- sušená mletá hořčice
- sladká paprika
- mletý římský kmín
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Kuře očistěte, odřízněte přebytečnou kůži z krku a kolem otvoru do dutiny břišní. Kuře by mělo mít pokojovou teplotu.
-
Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady v potřebném množství a v poměru 1:1:1:1. Zvolna přilévejte olivový olej a míchejte tak, aby marináda měla konzistenci husté pasty. Kuře zevnitř i zvenčí bohatě namarinujte. Nemusí to být dlouho, půlhodinka je až až.
-
Otevřete plechovku piva a odpijte 1/3. Plechovku postavte na pekáč a kuře na ni navlékněte tak, aby se opíralo o nohy což podpoří jeho stabilitu.
-
Pečte při 180°C asi jednu hodinu. To už ale záleží na troubě a každý už to nějak intuitivně pozná.
Poznámka od kuchařky
Recept je od jednoho z šéfkuchařů Prakulu a je prezentován pro nepřímé grilování v uzaviratelném grilu. Nemám ho takže jsem použil horkovzdušnou troubu.
Ten recept mi přijde geniální nejen svojí jednoduchostí a skvělou chutí ale i tím, že jsem při očekávání společnosti takto v troubě běžné velikosti najednou upekl tři kuřata.
Marináda měřená na polévkové lžíce stačí na tři kuřata. Doporučil bych trochu opatrnosti se solí.
Pokud jde o pivo použil jsem Kozlíka, Plzeň, Zubra a nějaké německé pivo. Kozel naprosto vyhovuje jak cenou tak i kvalitou.