Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna (naporcujeme na menší kousky)
- 4 plátky anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1-2 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml dobrého bílého vína
- 400 ml drůbežího vývaru
- 100 g čočky (nepředvařené!)
- 1 lžička tymiánu
- velká hrst žampiónů nebo hub nahrubo nakrájených
- 1 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- olej na pánev
Postup přípravy receptu
-
Na větší pánvi osmahneme slaninu a přendáme ji bokem.
-
K vypeku přidáme trochu oleje a naporcované, osolené a opepřené kuře opékáme z každé strany cca 8-10min. Dáme také stranou.
-
Na stejné pánvi (nadbytečný tuk z kuřete případně slijeme) dále osmažíme jemně pokrájenou cibuli, přidáme nahrubo nakrájené houby/žampióny, orestujeme a nakonec na plátky česnek.
-
Přidáme mouku a rajčatový protlak, chvíli vše ještě osmahneme. Vlijeme vývar, víno, vsypeme propláchnutou čočku a nakonec tymián.
-
Vše promícháme, směs nalijeme do pekáče, poklademe kousky kuřete a zasypeme slaninou.
-
Zakryté pečeme asi 30 min., aby kuře i čočka pěkně změkla a omáčka se provařila. Dopečeme odkryté, nebo můžeme zapnout i gril, dokud není kuřecí kůrka křupavá.
Servírujeme jen tak s kouskem pečiva, nebo s jakoukoli přílohou.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Apetit