Kuře na paprice

92
- reklama -

Suroviny
4 porce

500-600 g kuřecích prsou
2 střední cibule
125 g másla
1-2 lžíce rajského protlaku
500 ml sladké smetany (12%)
1 balíček mleté sladké papriky (lahůdkové od Kotányi nebo Avokádo)
3 menší bobkové listy
6 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
1/2 lžíce cukru
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si nakrájíme maso na menší kostky, zalijeme vroucí vodou a blanšírujeme asi 3 minuty. Poté scedíme.

  2. Cibuli si nakrájíme najemno a orestujeme na rozehřátém másle (1/2 množství) společně s kořením (bobkový list, nové koření a černý pepř) dorůžova.

  3. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a 1/2 lžíce cukru. Pořádně zamícháme a společně opékáme alespoň 5 min.

  4. Poté přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.

  5. Vaříme do té doby, než je maso měkké, přitom hlídáme a podlíváme trochou vody.

  6. Poté vyndáme koření, přidáme sladkou smetanu a necháme projít varem, vaříme asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

  7. Dochutíme solí a cukrem podle toho, jak sladkou máme omáčku rádi.

  8. Jakmile docílíme požadované chuti, odstavíme z plotny a přidáme zbytek másla, které zašleháme do omáčky. Podáváme s oblíbenými těstovinami, např. s vrtulkami.

Poznámka od kuchařky

Původní recept z knihy Prostřeno bez servítků je na Telecí na paprice. Nám však zachutnala tato varianta s kuřecím :-)Postup jsme si upravili podle sebe, protože nám cibulka v omáčce chutná, původně se má cedit.