
Suroviny
4 porce
- 500-600 g kuřecích prsou
- 2 střední cibule
- 125 g másla
- 1-2 lžíce rajského protlaku
- 500 ml sladké smetany (12%)
- 1 balíček mleté sladké papriky (lahůdkové od Kotányi nebo Avokádo)
- 3 menší bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- 1/2 lžíce cukru
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si nakrájíme maso na menší kostky, zalijeme vroucí vodou a blanšírujeme asi 3 minuty. Poté scedíme.
-
Cibuli si nakrájíme najemno a orestujeme na rozehřátém másle (1/2 množství) společně s kořením (bobkový list, nové koření a černý pepř) dorůžova.
-
Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a 1/2 lžíce cukru. Pořádně zamícháme a společně opékáme alespoň 5 min.
-
Poté přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.
-
Vaříme do té doby, než je maso měkké, přitom hlídáme a podlíváme trochou vody.
-
Poté vyndáme koření, přidáme sladkou smetanu a necháme projít varem, vaříme asi 5 minut, až omáčka zhoustne.
-
Dochutíme solí a cukrem podle toho, jak sladkou máme omáčku rádi.
-
Jakmile docílíme požadované chuti, odstavíme z plotny a přidáme zbytek másla, které zašleháme do omáčky. Podáváme s oblíbenými těstovinami, např. s vrtulkami.
Poznámka od kuchařky
Původní recept z knihy Prostřeno bez servítků je na Telecí na paprice. Nám však zachutnala tato varianta s kuřecím :-)Postup jsme si upravili podle sebe, protože nám cibulka v omáčce chutná, původně se má cedit.