Suroviny
6 porcí
- 1 celé kuře (naporcované)
- 2 lžíce kořenící směsi Lemon Pepper (Citronový pepř)
- 100 g másla
- hladká mouka
- čerstvá pažitka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Kuře naporcujeme a osolíme.
-
V polovině množství másla, které si lehce rozpustíme, rozmícháme kořenící směs Lemon Pepper a bohatě potřeme ze všech stran všechny porce kuřete.
-
Vložíme do pekáče a přidáme 2 dl vody. Zakryté alobalem pečeme při 180 stupních asi 90 minut. Každých 30 minut odkryjeme alobal a kuřecí porce potíráme zbytkem másla. Posledních 30 minut pečeme zcela odkryté, aby bylo docíleno křupavé kůrky.
-
Po upečení slijeme máslový výpek a přelijeme do malého hrnce. Přivedeme k varu, přidáme v trošce vody rozmíchanou lžíci hl. mouky pro lehké zahuštění. Lehce provaříme cca 10 minut a pro ovonění a barevnost přidáme nasekanou čerstvou pažitku.
-
Podáváme s rýží nebo bramborem.
Poznámka od kuchařky
Použil jsem farmářské kuře z Vysočiny o váze 2,9 kg zakoupeno chlazené s droby ze cenu 60,-Kč/kg. Chuť vyzrálého masa je zcela jiná a opravdu vynikající.