
Suroviny
4 porce
- 1 kuře nebo 4 stehna
- 4 hrušky
- sůl
- pepř
- vývar
- smetana
- Niva (nemusí být)
- olej
- větší hrst vlašských ořechů
- 1-2 lžíce hruškovice (vodky)
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, lehce osolíme ( vývar a Niva jsou slané ), opepříme, dáme do pekáčku, podlijeme trochu vývarem a pečeme. Když je napůl upečené, obložíme rozčtvrcenými hruškami bez jádřinců a dopečeme doměkka.
-
Porce masa vyjmeme, výpek i s hruškami slijeme do hrnku a porce vrátíme do pekáčku, posypeme nastrouhanou nivou a vrátíme do už vypnuté ještě horké trouby, aby se sýr roztavil.
-
Výpek buď zredukujeme nebo naopak naředíme vývarem podle potřeby, rozmixujeme, můžeme přidat zbytek nivy, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Na trošce oleje pražíme nasekané ořechy, v malé naběračce zahřejeme hruškovici, na kraji hořáku zapálíme a hořící nalijeme na ořechy. Na talíř dáme porci kuřete, hruškovou omáčku a navrch ořechy. Podáváme nejlépe s rýží.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: asi 35 let starý výtisk Květů, který jsem našla na chalupě na půdě :-D, upraveno.